Teater för punkare och de orädda

PS
Paul Svensson

Just nu spelas två helt olika typer av föreställningar på Helsingborgs stadsteater. I den ena salongen kan polare, punkare och alla som har kärlek på hjärnan få sitt lystmäte medan de rättfärdigade, orädda och grubblande hittar hem i andra salongen. Och tillhör du dem som är ute efter en härlig teaterupplevelse oavsett genre är det förstås dubbel jackpott. Välkommen till Helsingborgs stadsteater i höst.

Vi börjar på Storan, där Bobhundmusikal – för folk med tinnitus i hjärtat spelas från 9 oktober till 12 november. Föreställningen beskrivs som en okonstlad musikal om konsten att leva. I rampljuset hittar vi popgruppen bob katt, som består av fem unga kvinnor. Fem kvinnor vars framtid som popstjärnor är hotad av krisande föräldrar, pengabekymmer och längtan efter barn, samtidigt som de kämpar för att nå det där skivkontraktet och berömmelsen som kommer på köpet. Dessvärre ser det ut som om att drömmarna ska gå i sank när ett förödande gräl splittrar bob katt. In kommer gengångarbandet bob hund, som med musikens hjälp vrider tillbaka tiden i ett försök att förhindra den stundande katastrofen …

I kontrast till spöklika hundsångare hittar vi en odödlig grekisk tragedi med skruv på Lillan. Här spelas Antigone mellan 15 oktober–20 november. Det här är grekiskdoftande dramatik om vad som kan hända när rätt ställs mot fel och rätt mot rätt. Självklart görs det med en twist och de urgamla grekiska kulisserna, sandalerna och templen har bytts ut mot vår moderna tid. Resultatet är en lekfull och skruvad teaterfest.
För regin står Örjan Andersson, som räknas som en av Sveriges mest uppmärksammade koreografer.

För dig med Kulturkortet väntar härlig rabatt med hela 70 kronor per biljett. Det betyder att du endast betalar 310 kronor för två timmar och femtio minuter för en osund blandning av nytt och gammalt. Och är du sugen på bittra strider, etiska dilemman och kärlek pröjsar du 210 kronor. Det är inte illa alls för en härlig teaterinjektion rakt i scenhjärtat. Biljetter hittar du via Helsingborgs stadsteaters webbplats.

Vad: Teater, musik och show i ett
När: Oktober och november
Var: Helsingborgs stadsteater
Pris: Bobhundmusikal, 310 kronor med Kulturkortet. Antigone, 210 kronor med Kulturkortet.

Foto: Emmalisa Pauly

Lämna en kommentar