Tejpad konst tar över Dunkers kulturhus

PS
Paul Svensson

För de flesta är tejp något som används för att slå in paket, försegla kartonger eller möjligtvis för att laga något som har gått sönder. Det är dags att tänka om, att skapa konst med tejp är en växande rörelse och mellan 11–18 oktober arrangeras Helsingborg Tape Week på Dunkers kulturhus. Under en veckas tid tar den tejpade konsten över kulturhuset.

Hade Leonardo da Vinci skapat Mona Lisa med tejp om han levt i dag? Det är det ingen som vet, men det är en konst att skapa konst med tejp. Under Helsingborg Tape Week visar Spektra och det tyska tejpkonstteamet Tape Over hur det går till när den tejpade konsten kommer till liv på väggar, fönster och i city. Det här är Sveriges första tejpkonstarrangemang med workshops, utställningar och tejpkonst i stadsmiljö.

Helsingborg Tape Week är ett högst inkluderande arrangemang där man bjuder in besökarna att ta del av den tejpade konsten via en mindre utställning och ett flertal olika workshops.
En workshop handlar om att skapa grönskande växtlighet med tejp och en annan bygger på att lära sig att skapa popkonst. Den senare workshopen har koppling till två av utställningarna som visas på Dunkers kulturhus just nu, Ansikten – porträtt ur Helsingborgs museers samling och Ikoner – fotografier av Larsåke Thuresson.
Samtliga workshops har fri entré och de flesta riktar sig till personer som är 13 år eller äldre. Betyder det att husets yngre besökare inte får chansen att skapa konst med tejp? Misströsta inte, lördag 16 oktober arrangeras Familjelördag på temat tejpkonst i utställningen På gränsen. Här får barn i åldrarna 3–10 år utforska konstformen och tejpa loss på väggar och golv tillsammans med sina vuxna.

Under Helsingborg Tape Week kan besökare också titta på när de tyska konstnärerna Rob König och Claas Selck skapar livekonst med tejp i kulturhusets stora fönsterparti mot hamnen. Man har också bjudit in lokala konstnärer för att tejpa en handfull konstverk runt omkring i Helsingborgs stadsmiljö.

dunkerskulturhus.se kan du spana in hela veckans fullmatade program och även planera in vilka workshops som du vill ta del av. Men var på din vakt, när du väl testat tejpkonst är du snart fast i klistret. Och vem vet, kanske är det du som är tejpkonstvärldens Leonardo da Vinci?

Vad: Skapa konst med tejp
När: 11–18 oktober
Var: Dunkers kulturhus
Pris: Fri entré

Lämna en kommentar