Tid för dahlior

Sofiero slott och slottsträdgård kan ha landets största sortiment av dahlior. Och just nu blommar alla 30 sorter för fullt. Det firas 16 september under Dahlians dag, som också är säsongsavslutning. Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt berättar mer om dahlians storhet.

Först och främst, varför älskar vi dahlior så mycket?

–Det går knappt att hitta en blomma som kan mäta sig med den i blomstorlek och variation i färg och form. Många älskar dem, medan andra tycker att de är lite vräkiga. Men det finns så många olika att det alltid finns en inkörsport till ett dahliaberoende.

Varför ska man besöka Sofiero under Dahlians dag?

–Jag vet inget annat ställe som har ett så stort sortiment. Alla våra dahlior blommar för fullt just nu så man kan riktigt njuta av prakten. Dahliorna lyser verkligen upp på sensommaren och hösten. De mättade färgerna känns helt rätt vid den här årstiden.

Hur kommer det sig att dahlior kan se så olika ut?

–En anledning är att vilda dahliaarter har väldigt lätt för att korsa sig med varandra. Dahlior är promiskuösa och korsar sig hej vilt och man vet aldrig hur de nya blommorna kommer att se ut. Dahlior kan vara fyllda eller enkla och i vilken färg som helst utom blå.

Hur kan ni då kontrollera hur Sofieros dahliarabatter ser ut?

–Men hybridiseringen sker bara om man frösår. Lika många frön man sår, lika många sorter får man. Vi på Sofiero gräver upp dahliornas knölar ur jorden och vinterförvarar inomhus. Sedan planterar vi samma individer i rabatterna på våren igen. Vissa klarar inte vinterförvaringen och därför behöver vi förnya med tre, fyra sorter varje år.

Hur länge har det funnits dahlior på Sofiero?

–De finns i dokumenten åtminstone sedan Margaretas och Gustav VI Adolfs tid. Numera har vi 30 olika sorter i vårt dahliakvarter. Jag försöker få de cirkelformade rabatterna att harmoniera i färg och form. Några av de knölar vi har är riktigt gamla, som den som heter Flava.

Vilka är dina favoriter?

–Bland årets nyheter är det Blue Boy. Av våra gamla sorter tycker jag om Evelina som är vit med lite lila i mitten. Ivanetti är jättevacker och ser nästan grafisk ut med sina perfekta former. Den är djupt bordeauxfärgad med ett blått skimmer. Och så måste jag säga Flava med sina graciösa blommor och höga växtsätt. Den har en tomatröd färg som drar åt aprikos.

Om man själv vill odla dahlior i sin trädgård – vad är viktigast att tänka på?

–Att man ska kunna vinterförvara den för knölarna tål inte kylan. Man måste naturligtvis inte göra det, men då blir dahlian ettårig och det kanske kan kännas lite onödigt. Sedan måste man freda den för sniglarna som älskar dahlior. Sist men inte minst krävs regelbunden vattning och gödsling. Och så ska man klippa bort vissna blommor. Det kan låta pyssligt, men man får mycket i gengäld.

VAD: Säsongsavslutning med Dahlians dag

VAR: Sofiero slott och slottsträdgård

NÄR: 16 september kl 12–16

PRIS: Fri entré med kulturkortet!

HÄNDER: Guidade vandringar, tips och expertråd, målarutställning, klipp en bukett och köp dahlior med dig hem, med mera

Lämna en kommentar