Tomterött i ravinerna på Sofiero

HV
Henrik Vilhelmsson
Detta innehåll är äldre än 180 dagar.

Nu när november är som mörkast passar vi på ett bjuda på blomsterprakt från Sofiero tillsammans med lite kunglig historia. I lucka sex hittar vi en Rhododendron strigillosum – röd och grann som självaste julen!

Gustav VI Adolf tillbringade 68 somrar på sitt älskade sommarslott Sofiero. Hans stora passion i trädgårdsvärlden var rhododendron och under åren byggde han upp en enastående samling och blev själv en av landets absolut främsta rhododendronexperter.

Men den första rhododendronbusken på Sofiero planterades faktiskt av hans första hustru, kronprinsessan Margareta. Hon insåg att de naturliga ravinerna var en idealisk växtplats för just rhododendron och 1907 planterade hon den första rhododendronplantan där den norra och södra ravinen möts, vid den så kallade Teplatsen.

Den står fortfarande kvar och blommar vackert varje år. Tillsammans med de ca 10 000 andra rhododendonen som idag glädjer besökare med sin färgprakt under det stora blomsterfloret i maj-juni.

Bilden föreställer en Rhododendron strigillosum. Den blommar redan i april och är speciellt omtyckt av blåmesar som gärna äter ståndarna. Foto: Sara Bratt.

Det här är Kulturkortets julkalender. Följ med oss på vägen till Jul på Fredriksdal. I morgon öppnar vi lucka 7, missa inte det.

Öppna lucka 1-5.