Tornfolk är tillbaka i Kärnan

PS
Paul Svensson

Medeltiden är aldrig längre bort än ett besök i Kärnan. Och i sommar blir det ännu mer fokus på den eran när Helsingborgs museum arrangerar familjedagen Tornfolk i tornet vid fyra lördagar i juli. Det blir extra fokus på medeltidens vapen och utrustning, Johan Oves vaktstyrka och det roliga musikinstrumentet vevlira. Med Kulturkortet har du alltid fri entré till Kärnan.

Lördag 1 juli 12.00–17.00
Bo Knarrström arbetar bland annat med slagfältsarkeologi i Sverige och utomlands. Under årens lopp har han förskaffat sig en stor mängd rustningar, hjälmar och vapen från 1500–1600-talet. Dessa används för dramatisering, utställningar och visningar. Den här lördagen får besökare tillfälle att känna på den gamla tidens vapen samt prova rustningar.

Lördag 8 juli 12.00–17.00
Luntertuns artillericorps är namnet på en grupp som gestaltar rollerna som några personer ur Johan Oves tänkta vaktstyrka på Kärnan. Den här lördagen visar och berättar de om sina tidstrogna kläder, vapen och olika sorters delar av rustningar som användes förr. De pratar också om medeltida spel och dobbel som vakterna fördrev tiden med. Beroende på dina och andra besökares frågor och nyfikenhet varierar samtalsämnet under dagen.

Lördag 15 och 22 juli 12.00–17.00
Dessa två lördagar vigs åt det underliga musikinstrumentet vevlira, eller Hurdy Gurdy som det så roligt heter på engelska. Instrumentet har funnits i Europa sedan medeltiden och en som vet allt om det är Sebastian Falk. Sebastian studerar på Världsmusiklinjen på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Vid dessa två lördagar visar han instrumentet, spelar och berättar om vevlirans historia, hur den använts och hur dagens moderna varianter skapar nya musikaliska möjligheter.

Kärnan har öppet dagligen 10.00–18.00 till och med 3 september. Med Kulturkortet har du alltid fri entré. Ordinarie entré är 80 kronor för vuxen, fri entré för barn och unga till och med 18 år. Det kostar inget extra för att ta del av familjedagen Tornfolk.

Vad: extra medeltiden
När: 1, 8, 15 och 22 juli 12.00–17.00
Var: Kärnan
Pris: fri entré med Kulturkortet