Trädgårdsdagarna på Sofiero

PS
Paul Svensson

Mellan 17–27 augusti bjuder Sofiero in till Trädgårdsdagarna och visar upp sin magnifika slottsträdgård för alla trädgårdsfantaster, blomsterälskare och livsnjutare där ute. I dagarna elva blir det full fokus på det växande med utställningar, guidade turer, föreläsningar och workshops. Med Kulturkortet har du fri entré till allt som händer i den kungliga parken.

Trädgårdsdagarna är ett helt nytt sensommarkoncept från Sofieros sida. Tanken är att man ska lyfta det växande gröna och på samma gång ge besökare möjlighet att lära sig mer om vår fantastiska blomsterfauna och allt som går att göra hemma i sin egen trädgård. Inspiration och kunskap är två värdeord som Sofiero lyfter Trädgårdsdagarna med.

Fyra olika utställningar
Bland annat kommer du att kunna besöka fyra nya utställningar med lika många inriktningar under perioden 17–27 augusti. I Picknick i kunglig miljö låter man säsongens mat dela gräsmatta med sensommarens vackra blomsterprakt. Här hyllar man också Sofieros kungliga historia och dess arv. Utställningen kommer att finnas på plats på Kungliga fotbollsplanen.
Det blir också fokus på olika sorters äpplen i utställningen Greve Moltke och hans vänner. Låt dig förtrollas av prunkande bord och färgglada dahlior. Utställningen är skapad Kullafloristen och du hittar den i Dahlia-kvarteret.
Styr du sedan stegen mot Vinhuset finner du nästa utställning. Här presenterar utställare Karl Fredrik Gustavsson Vinhuset. Tänk lyx, rustikt och en flört med Medelhavet och med inslag av antikt och återbruk. Det blir material i gjutjärn, trä och metall och en hel del ovanliga växter samt vanliga växter.
I Fönsterhäcken visar elever från Rönnowska skolan hur man på ett innovativt sätt kan dekorera sina fönster efter årstid.

Äpplen och slow flowers
Utöver utställningarna arrangeras det även tre guidade turer. I Den goda trädgården får du följa med Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt på en tur och lära dig mer om ätbara blommor och hur du kan odla njutbart, hållbart och ätbart. Och på temat blommor ska du inte missa att Emily Bratt håller i en föreläsning lördag 19 augusti. I den kan du få reda på hur du odlar snittblommor året runt i din trädgård. För tider besök Sofieros webbplats.
Hur fungerar det med Slow flowers? Torsdag 17 augusti och söndag 20 augusti guidar landskapsarkitekt Mona Wembling besökarna genom snittblomsodlingen i Sofieros köksträdgård.
Vill du lära dig mer om Sofieros äppelhistoria ska du inte missa turen som tar dig med genom parken på en äppelvandring. Tre turer blir det: 25 augusti 14.30, 26 augusti 11.00 samt 27 augusti 11.00.

Lär dig beskära träd och musta din egen must
Som om utställningarna, de guidade turerna och föreläsningen inte är nog arrangeras det också workshops i hur det går till att beskära träd samt fruktmustning. Sofieros trädgårdsmästare håller i trädbeskärningen 25 augusti 13.30, 26 augusti 15.00 och 27 augusti 15.00. För den som vill lära sig att göra sin egen must är Rååpress på plats 26 och 27 augusti 12.00.
Båda workshops ingår i ordinarie entré.

För att inte missa allt som händer under Trädgårdsdagarna rekommenderar vi att kika in på Sofieros webbplats. Här finns alla tider och programmet uppdateras kontinuerligt.

Vad: Trädgårdsdagarna
När: 17–27 augusti
Var: Sofiero slott och slottsträdgård
Pris: 135 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga under 18 år

Foto: Mattias Berglund