Trädgårdsfestens egen farsa

HW
Henrik Wilhelmsson

Ja, det får man väl ändå kalla Micke Löfving, Sofieros trädgårdschef. Det råder bråda dagar för honom och hans grönfingrade gäng då den Stora trädgårdsfesten går av stapeln nu till helgen. Men Kulturkortet drog ett klassisk krokben för mästaren som lade ner spaden för en liten stund…

Nu är det dags för den stora trädgårdsfesten.  En stor tradition för alla trädgårdsälskare men också ett stort arbete för er på Sofiero?

– Ja det är vår mest intensiva vecka på hela året som pågår just nu.

Hur gör man trädgården redo för en sån här publikanstormning?

– Dels är det mycket arbete med att hålla trädgården i så fint skick som möjligt. Alla som har en liten egen täppa eller trädgård vet att det börjar bli gult bland blommor och blader och blommor börjar vissna och tacka för sig. Där blir det mycket jobb med att klippa bort vissna blommor, inte bara för skönheten utan klipper man kontinuerligt bort blommor som börjar vissna stimulerar det många växter till att blomma igen. På så vis kan man lura blommorna att blomma mycket längre än de annars hade gjort. Sedan handlar det om att planera publikflöde och parkeringar så man fördelar slitaget på så stora ytor som möjligt för att trädgården ska se bra ut även efter trädgårdsfesten, det är ju öppet ytterligare tre veckor efter trädgårdsfesten och de besökarna ska också få valuta för pengarna.

Hur många är ni som jobbar med att förbereda inför helgen?

– Totalt inom Sofieros organisation så är vi 35-tal som är involverade på ett eller annat sätt. Sedan har vi många entreprenörer på plats också som hjälper oss att dra el, bygga tält, leverera extra toaletter m.m. som ska göra besöket så bra som möjligt.

Hur mår trädgården efter högsäsong och en hel radda stora konserter?

– Tyvärr fick gräsmattan framför slottet och en del parkeringar ganska mycket stryk vid den sista konserten med Laleh för två veckor sedan. Så mycket regn klarar tyvärr inte parken av så tätt inpå en konsert. Men vi har gjort allt vi kan för att den ska vara så fin som möjligt för alla gäster till helgen, och vi har gjort nya infarter till parkeringarna.  Trots det har det varit en bra sommar,  där regnet har kommit vid rätt tillfälle. Så nu håller jag tummarna och ber för sol under trädgårdsfesten, för trädgården och besökarnas skull.

Vad är trädgårdschefens tips på årets trädgårdsfest, vad får man inte missa?

– I år har vi 18st internationella gäster som i tvåmannalag gör så kallade Land art-installationer. Där man gör konstverk av naturens egna material, de är redan igång med sitt arbete och ska slutföra det lagom till trädgårdsfesten. Sedan har vi ju väldigt mycket expertis samlad på ett och samma ställe, så oavsett om man har en liten balkong eller en stor trädgård så dra nytta av det vid ditt besök. Vi har både trädgårdsdesigner, växtleverantörer, jord och gödselexperter som är redo att svara på alla besökares frågor.

För vanliga dödliga kostar trädgårdsfesten 140 kr. För den rutinerade och kloke kulturtanten/kulturkortsinnehavaren kostar det gratis. OBS! 2-dagars Kulturkort gäller ej vid detta evenemang. Härliga tider. Läs mer om trädgårdsfesten här