Trevliga aktiviteter med vattentema

LL
Louise Lund

I Helsingborg är det nära till havet. Dessutom är det nära till platser där man kan lära sig om havet. Nedan hittar du tips på aktiviteter med vattentema i Helsingborg och över sundet. Självklart med fina Kulturkortsrabatter på samtliga destinationer.

Havsresan
På Dunkers kulturhus pågår den interaktiva familjeutställningen Havsresan. Här varvas scenografi, ljudkulisser, berättelser och lek med spännande forskaruppdrag. Med hjälp av ficklampa, ritfilm och forskningsfrågor får man ta sig an rollen som marinarkeolog och undersöka havets botten. Fritt inträde med Kulturkortet.

Råå museum för fiske och sjöfart
På museet får du lära dig om fiskarnas och sjömännens historia. Årets utställning heter Sjöräddningssällskapet – 20 år på Råå och mer än 100 år i Sverige. Med Kulturkortet får du 30 procent rabatt på entrépriset.

Sundsbussarna
För att ta dig över sundet kan du hoppa på Sundsbussarna. Kulturkortet ger dig 20 procent rabatt på Sundsbussarnas avgångar tisdagar – torsdagar (med undantag för perioden 1 juni till 31 augusti).

M/S museet för sjöfart i Helsingör
Kliv ner i det underjordiska museet. Förutom de permanenta utställningarna visas nu även Haenyeo – Havets kvinder som bland annat innehåller fotografier på 26 kvinnliga dykare. På bilderna är kvinnorna på väg upp från havet efter en farlig arbetsdag under vattnet. Flera av kvinnorna är över 60 år, men fortfarande otroligt starka. Det är 20 procent rabatt på inträdet med Kulturkortet.

Værftsmuseet Helsingör
Mitt i Helsingörs gamla varv finns Værftsmuseet. På museet berättas historien om de över 400 fraktfartyg, färjor och fregatter som byggdes i staden 1882–1983. Du får också lära dig mer om människorna som ritade, byggde och sjösatte fartygen samt om varvet som arbetsplats och om dess betydelse för staden. 20 procent rabatt på inträdet med Kulturkortet.

Öresundsakvariet
Vad finns egentligen under sundets vattenyta? Det får du lära dig mer om på Öresundsakvariet. Här arbetar man för att skydda Öresund och att bevara fisk-, djur- och växtlivet. På akvariet finns tre olika typer av akvarier. Biotopakvarierna tar dig igenom olika bottenområden eller biotoper i Öresund och Kattegatt. I temaakvarierna finns flera djur som kontinuerligt byts ut för att visa djurens olika livscykler. Barn- och vuxenakvarierna är byggda i olika nivåer. Här får man röra vid djuren, givetvis med försiktighet och respekt. På Öresundsakvariet får du 40 procent rabatt på entrépriset för upp till fem personer med ett Kulturkort.

Ha det så trevligt!