Triss i balettrabatt på Röda kvarn

PS
Paul Svensson

Vad sägs om bänka sig i Röda kvarns mysiga biosalonger och förgylla tillvaron med en klassisk balett? Just nu har du med kulturkortet 25 procent rabatt på tre klassiska balettföreställningar som visas på biografen i höst och vinter. Först ur är den romantiska baletten Romeo och Julia som visas onsdag 14 oktober och som spelades in på Bolsjojteatern 2020.

Shakespeare. Alexandre Dumas. Ernst Theodor Amadeus Hoffman. Ja, där har ni de tre författarna som ligger bakom historierna i höstens och vinterns balettuppvisningar på bioduken på Röda kvarn i höst och vinter. Först ut är det romantiska mästerverket Romeo och Julia. Den här balettversionen från 2020 är inspelad på Bolsjojteatern i Moskva, som är Rysslands nationalscen för opera och balett. Föreställningen visas på Röda kvarn onsdag 14 oktober klockan 18.00 och är hela 165 minuter långt. Premissen är kärlek, familjefejder och tragedi, vilket gör sig alldeles utmärkt på balettscenen. Även om det är Shakespeare som ligger bakom själva historien är baletten skriven av Sergej Prokofjev och räknas i dag som ett av hans absolut bästa verk.

Månaden senare, det vill säga 18 november klockan 18.00, är det dags igen för ännu ett besök på Bolsjojteatern i Moskva via Röda kvarn i Helsingborg. Den här gången handlar det om Kameliadamen, närmare bestämt om inspelningen från 2015. Originalet hör Frankrike till sedan 1848, men baletten är och förblir alltid John Neumeiers med odödlig musik av Frédéric Chopin. Precis som boken bygger baletten på den tragiska historien om kurtisanen Marguerite Gautier. Den här uppsättningen bjuder på en känslosam och dramatisk struktur som endast dansarna från Bolsjojteatern kan leverera.

På klassiskt balettmanér avrundas året med balettäventyret Nötknäpparen, 27 december klockan 16.00. Historien bygger på författaren Ernst Theodor Amadeus Hoffmans bok, som är en hemlighetsfull saga om en nötknäppare som tar med sig en ung flicka till en magiska värld. Boken gavs ut redan 1816 och baletten hade premiär 1892 i S:t Petersburg. Nötknäpparen har sedan dess gjorts i en rad olika tappningar och räknas i dag som ett måste under jul- och nyårshelgerna för balettintresserade.

Passa på att se balettföreställningar på Röda kvarn med kulturkortsrabatt. Ordinarie pris är 250 kronor men med kulturkortet kostar en biljett endast 188 kronor. Just nu kan du köpa biljetter till föreställningen Romeo och Julia online. Biljetter till de två övriga föreställningarna släpps närmare premiärdatum. Glöm inte bort att du måste ha med dig ditt kulturkort och visa upp det i entrén vid insläpp.

Vad: Balett på Röda kvarn
När: 14 oktober, 18 november och 27 december
Var: Röda kvarn, Karlsgatan 7, Helsingborg
Pris: 188 kronor per föreställning med kulturkortet, ordinarie pris 250 kronor

Lämna en kommentar