Tulpaner i mängder på Sofiero

PS
Paul Svensson
Tulip

Det råder just nu tulpanmani på Sofiero slott och slottsträdgårdar i Helsingborg. Mellan 18 april–10 maj står den älskade tulpanen i fokus i temat Tulipa – en liten lök med stor historia. I tre veckor kan du njuta av tusentals blommande tulpaner och  ta del av historia från lök till blomma och lära dig mer om det växande vackra. Det är fri entré med Kulturkortet.

Besöker du Sofiero i dagarna är det helt omöjligt att missa vårens tema. I år satsar man stort på den färgglada tulpanen, precis som i 1600-talets Holland och 1700-talets Turkiet. Tulpanhysterin är total med blommor i alla möjliga färger, båda vanliga varianter och de där sällsynta exemplaren som du förmodligen aldrig har sett förut eller ens hört talas om. På plats kan du till och med komma tätt intill världens äldsta namngivna tulpansort, Duc van Tol från 1595. I Vinhuset kan du också se den rödvita skönheten Zomerschoon. Det är en tulpansort som har överlevt sedan 1600-talets tulpanhysteri i Holland.

I Dhaliakvarteret har Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt låtit plantera 18 000 tulpanlökar i de 30 odlingsbäddarna. Det är en blomsterprakt som måste upplevas på plats. Tänk vidsträckta tulpanfält i Holland och du får en ganska klar bild av vad som väntar i den kungliga parken. I parken hittar du också vackra narcisser, vårlökar och sällskapsväxter. En fest för såväl ögat som ditt sociala medier-flöde. Like på det, säger vi.

Tulpanhysterin Tulipa pågår från 18 april till och med 10 maj och ingår i ordinarie entré. Med Kulturkortet har du förstås fri entré till hela området och kan ta del av den blomstrande manin hur många gånger som helst utan att betala något extra. Den enda avgiften som tillkommer är för de exklusiva visningarna Tulpanens kulturhistoria tillsammans med Sara Bratt. Visningen bokar du via Sofieros webbplats.

Vad: Tulipa – en liten lök med historia
När: 18 april–10 maj
Var: Sofiero
Pris: ordinarie entré 135 kronor, fri entré med Kulturkortet

Foto: Elin Blomfeldt