Två nakna författare

HW
Henrik Wilhelmsson

Det är något med nakenhet som fångar vår uppmärksamhet. Det finns nåt befriande i det. Och även om man har problem med sin egen nakenhet så är det lätt att ta till sig när andra totalt utelämnar sig själva. Författarna Patrik Lundberg och David Nyman är två kritikerrosade författare som kommer till helsingborgs stadsbibliotek för att samtala kring verklighetsbaserat skrivande.  

David Nyman debutaerade förra året med boken ”Neverna”. En 40-talsroman om en familj som splittras när modern drabbas av psykisk sjukdom. Boken basseras på Davids farmor, hennes berättelser och de journaler som finns om hennes intagning på sinnesjukhus.

Patrik Lundberg klär av sig själv i den självbiografiska romanen ”Gul utanpå” från 2013 där han beskriver hur det var att återvända till det Korea han adopterades från. Likaså hans andra bok, Onanisterna, är en verklighetsbaserd skrivelse. En uppväxtsklidring där läsaren får följa med en ung killes utmaning att lämna den trygga småstaden för storstaden Malmö och de klass- och kulturkrockar som man får på köpet.   

I mötet mellan de båda författarna och åhörarna ska det besvaras vad det är med verkliga händelser och nakna livsskildringar som är så kittlande. Att det kittlar lär nog alla vara överrens om, men vilken ställning den verklighetsbaserade litteraturen har idag lär vi få ett innifrånperspektiv på…

Författarsamtal: 

Patrik Lundberg och David Nyman Torsdag 7 december 18:00 Helsingborg stadsbibliotek Fri entré Ett samarrangemang med ABF.