Ullig tillökning på Fredriksdal

PS
Paul Svensson

Under våren har Fredriksdal museer och trädgårdar fått tillökning av det ulligare och gulligare slaget. Museets unika genbank har fyllts på med sju nya lamm av rasen värmländska skogsfår. Har du tur är lammen utomhus och leker när du är på besök.

Albin, Alfred, Algot, Gösta, Malte, Måns och bedårande Annie. Ja, det blev sju pojkar och en flicka när Fredriksdals värmländska skogsfår fick tillökning under våren. Och ja, alla sju är förstås så söta att det nästan börjar ila smått i tänderna när man ser dem. Besökare kan titta på lammen på gårdsplan i anslutning till stallet. Tänk dock på att lammen och tackorna springer in och ut som de själva behagar och ibland är de utomhus och andra gånger inte. De är dock värda att vänta på.

Om du undrar över om lammen redan har sina egna personligheter är det ett stort ja på den frågan. Vissa är mer nyfikna och kontaktsökande medan andra är mer blyga och tillbakadragna. Busigast är Albin och Malte som inte drar sig för att hitta på små hyss i hagen och i stallet.
– Det är alltid en härlig tid på våren när lammen föds, ett riktigt vårtecken, säger Elsa Dahlrot, arbetsledare för trädgårdar och stall på Fredriksdal museer och trädgårdar.

En fristad på Fredriskdal
Värmlandsfår tillhör en av de hotade lantraserna i Sverige och Fredriksdal museer och trädgårdar har en genbank för rasen. Fåren är relativt små i jämförelse med de vanliga produktionsfåren. Trots sin ringa storlek är de fantastiska på att beta och hjälpa till att bevara Fredriksdals landskap. Fåren finns också i en massa olika färger och vissa föds med horn och andra utan.

Vad: söta lamm på Fredriksdal
När: våren 2022
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Entré: 100 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år

Lämna en kommentar