Unga formgivare möter gamla mästare

TE
Tommy Esbjörnsson

På den legendariska H55-paviljongen möts fram till och med 3 juli Ung Svensk Form och H55. Under samma tak visas nutidens och framtidens främsta inom design, hantverk och arkitektur.

H55 är allom bekant med legendariska formgivare som Arne Jacobsen, Hertha Bengtsson, Marianne Westman, Nils Strinning, Signe Persson Melin och Stig Lindberg.

Ung Svensk Form är en årlig jurybedömd utmärkelse och vandringsutställning. Syftet är att öka kunskapen om ung och nyskapande svensk formgivning, med dess hantverksskicklighet och materialkänsla. Årets upplaga har 25 deltagare.

Vid pressvisningen, dagarna innan vernissagen 28 maj, träffade kulturkortets redaktion två av deltagarna, Matilda Hunyadi och Vidar Francke. De berättade både om sitt deltagande och om sina tankar om framtiden.

Matilda först:

– Jag heter Matilda Hunyadi och är möbel- och industridesigner som driver eget möbelvarumärke, Sloydlab. Jag kallar mitt projekt Ornamental Obsessions – Snickarglädje goes digital, och det består av ett skåp med ornamenterat krön tillverkat med digitala tekniker.
Jag vill fortsätta utforska hur jag kan arbeta med samtida ornamentik och dekorerade möbler. Idén om vad som är tidlöst behöver utmanas tycker jag. Möbler som blir för neutrala riskerar ju också att bli lättare utbytbara. Det behövs större estetisk mångfald i inredningsbranschen och jag är gärna med och bär maximalismens fana.

Sedan Vidar:

– Jag heter Vidar Francke och frilansar som animatör och illustratör utifrån ett normkritiskt perspektiv. Mitt projekt Manlighet i Rörelse är ett försök att inkludera unga killar i samtalen kring maskulinitet och jämställdhet, något jag tycker är väldigt viktigt.
Om jag hade mer tid att utforska mitt skapande hade jag velat samarbeta med någon organisation och skapa förändring tillsammans. Jag hade velat vara regissör och animatör och jobba tillsammans med andra för att bredda materialet kring just jämställdhet för allmänheten att använda. Ju mer vi har, desto bättre. Och desto mer upplysta och pålästa blir dagens unga. Det är något jag gärna hade fortsatt utforska framåt.
Jag hade också gärna startat ett eget initiativ på samma teman. Tagit mycket inspiration från tex Looker Room Talk så hade varit häftigt att få starta något som blir en rörelse. Kanske digitalt, kanske kring gaming och spel.

Som sagt, utställningen H55 och Ung Svensk Form 2022 pågår under H22 fram till 3 juli 2022. Ta chansen att se Matildas och Vidars verk, tillsammans med ytterligare 23 unga formgivare, liksom ett stort uppbåd av de gamla mästarna. Fri entré är det också.

Utställningen är ett samarbete mellan Dunkers kulturhus, Helsingborgs museum och Svensk Form.

Lämna en kommentar