Ungt och vackert inför pianofestivalen

TE
Tommy Esbjörnsson

Som en tidig upptakt till sensommarens Helsingborg pianofestival 2023 blir det virtuost och vackert när vi möter pianister från förra årets Master Class, Nikita Khnykin och Adi Neuhaus. Eftermiddagen bjuder bland annat på Ravels Gaspard de la nuit och flödande romantik av Chopin, Rachmaninov och Skrjabin.

På konserten avslöjas även namnen på artisterna till Helsingborg pianofestival 24-27 augusti 2023.

Nikita Khnykin, född 2003, studerar för närvarande på kandidatprogrammet vid Musikhögskolan Ingesund för Julia Mustonen-Dahlkvist, men har tidigare studerat på Barrat Due intitutet i Oslo. Nikita har en diger meritlista med bland annat en första plats vid musiktävlingen Unga solister i Stockholm, där han spelade Rachmaninovs 1:a pianokonsert. Han har framfört Rachmaninovs 2:a pianokonsert med Oslo symfoniorkester, där han mottog det prestigefyllda Levinpriset. Nyligen vann han också Yamaha pianotävling i Malmö, där priset var ett Yamahapiano.

Nikita har deltagit i musikfestivaler i Storbritannien, Tyskland, Estland, och Grekland. Han har som solist spelat med Barrat Dues symfoniorkester, Kaunas Symfoniorkester och Bergenfilharmonien. Nikita är också verksam som kammarmusiker och har musicerat med Jakob Koranyi och Gareth Lubbe.

Adi Neuhaus, född 1996, gjorde sin recitaldebut i New Yorks Carnegie Hall 2022 och spelar snart in sin första CD med musik av bland annat Chopin och Rachmaninov. Adi började spela piano vid fem års ålder. Han har studerat för Lea Agmon vid konservatoriet i Jerusalem och för Marian Ribicky vid Ecole Normale de Musique i Paris. För närvarande studerar Adi för Julia Mustonen-Dahlkvist vid Musikhögskolan Ingesund, men har också varit student för Klaus Hellwig vid Berlinkonservatoriet.

Adi har vunnit bland annat First Grand Prize at the Piano International Competition i Ashod och den internationella Skrjabintävlingen i Moskva. Han har givit konserter i Paris, Hong Kong, Verbier, Georgien och Italien. I det senare fallet efter en särskild inbjudan av Angela Hewitt till The Tremino Music Festival. Som solist har Adi spelat med Cantus Firmusorkestern i Moskva, Tblisi symfoniorkester, Israels Kammarorkester, Ashod Symfoniorkester och Jerusalems symfoniorkester. Adi Neuhaus är ättling till de smått legendariska pianopedagogerna Heinrich och Stanislav Neuhaus.

Program Nikita Khnykin:

Maurice Ravel
Gaspard de la nuit

Frédéric Chopin
Vals Opus 18
Vals Opus 42
Etyd Opus 10:6
Etyd Opus 10:7
Etyd Opus 10:8

Paus

Program Adi Neuhaus:

Frédéric Chopin
Barcarolle Opus 60 Fiss-dur

Sergej Rachmaninov
Två preludier
Ur Moment musicaux, sats 4 E-moll

Alexander Skrjabin
Vals Opus 38
Sonat Nummer 4 Opus 30

Konserten är ett samarbete med Musik i Syd.

När: 28 januari 2023 klockan 15.00
Var: Dunkers kulturhus, Konsertsalen
Entré: 150 kronor, Kulturkortet och student 125 kronor.

Foto från vänster:
ADI NEUHAUS: Jean-Baptiste Millot
NIKITA KHNYKIN: Irina Bjørnhaug