Upptäck barnens Fredriksdal

PS
Paul Svensson

På Fredriksdal museer och trädgårdar kan barn leka, lära och äta glass på samma gång. Här finns ett kul lekområde i det lummigt gröna, man arrangerar aktiviteter för de skaparglada och i det lilla teatermuseet dedikerat till Eva Rydberg dansas det rena rama ding dong hela sommaren. I år kan barn också följa med den lilla flickan Tummelisa på magisk sagovandring över området och hälsa på de sällsynta lantrasdjuren. Barn och unga till och med 18 år har alltid fri entré på Fredriksdal.

Fredriksdals barnguide i mobilen
Ett lustigt och lärorikt ljudäventyr för barn och vuxna via appen Guide Helsingborg. Följ med Nic Schröder och upptäck Fredriksdal tillsammans. Rundturen består av 23 stopp och är en klassisk tur men också en dramatiserad berättelse där ni får träffa på roliga karaktärer. Tjuvlyssna när franska och engelska parken bråkar, följ den rafflande frågesporten mellan gräsanden och rörhönan och träffa ett gäng charmerande bin. Finns också på danska. Appen Guide Helsingborg laddar du ner kostnadsfritt både till iOS- och Android-enheter via App Store och Google Play.

Gå på sagovandring med Tummelisa
Följ med Tummelisa på en magisk sagovandring över Fredriksdals område. Läs den klassiska sagan om Tummelisas spännande äventyr i naturen. Ni läser sagan bit för bit på åtta olika platser och på varje plats kan ni slå er ner, förundras över naturens mysterium och lösa spännande uppgifter.

Klimatsmart verkstad: 21–24 juni och 28 juni–2 juli
Återbruka och skapa nytt. Fredriksdal museer och trädgårdar arbetar hårt för att minska avtrycket och vara en hållbar plats i framtiden. Du kan också vara med och påverka på riktigt i Klimatsmart verkstad. Här använder man idéer, material och smarta tekniker från då och nu för att påverka hur det blir sen. Tipsen kan du ta med hem och bli klimatsmart där också. Verkstad på temat mode, konst, hantverk, mat och odling. För liten och stor tillsammans.

Kluriga Kurres tipspromenad
Kurre är en klurig ekorre som har satt samman en klurig tipspromenad med roliga och lärorika frågor. Tipspromenaden börjar utanför Grafiska museet i stadskvarteret, här finns också svarsblankett och karta över promenaden. Penna tar ni med er själv hemifrån. När ni är färdiga med tipspromenaden (och nöjda med svaren) finns facit att hämta i entrén till och med 26 september.

Lantrasdjur från förr
På Fredriksdal lever lantrasdjur av raser som riskerar att utrotas. Det är allt från sällsynta kor och hästar till grisar och får. Här har djuren en fristad och bidrar till att utveckla Fredriksdals betesmarker och fina ängar (som också är djurens mat). På en av stallets väggar och på anslagstavlan i huvudentrén finns en karta som visar var du hittar lantrasdjuren just i dag. Under våren har många av djuren också fått tillökning. Missa inte att säga hej till lammen, kalvarna och den tuffe killingbocken Frej när ni är på plats.

Teatermuseum – dansa rena rama ding dong
Eva Rydberg syntes senast i Melodifestivalen där hon gjorde stor succé med sången Rena rama ding dong. På Fredriksdal finns det ett litet teatermuseum som är dedikerat till Eva Rydberg och hennes karriär som sångerska, skådespelare, komiker och dansare. I teatermuseet berättas historien om Eva med bild, film, ljud och text. Här finns också kostymer, scenografier och andra överraskningar från Evas hyllade karriär. Eva Rydberg har sedan 1993 ansvarat för sommarföreställningarna på Fredriksdals friluftsteater. Efter ett besök i teatermuseet kommer ni alla att dansa rena rama ding dong hela sommaren lång.

Trollskogens lekområde
Få lekområden är så fina som det som finns på Fredriksdal. Det är inbäddat i grönska och här kan barn med bus i kropp och knopp möta många spännande utmaningar. Spring, balansera och hoppa över stock och sten, klättra i spindelnätet, lek i pilekojorna och smyg omkring i svampskogen. Men se upp för trollen …

Naturens små och stora hemligheter
Överallt på Fredriksdal finns det spännande stigar som slingrar sig fram över området. Längs stigarna finns det massor att lära och upptäcka. Ibland kanske det prasslar lite extra bland löven och har ni tur kanske det till och med dyker upp en sällsynt fågel längs vägen. Via utplacerade skyltar lär sig både små och stora mer om naturens mysterium.

Vad: Kul och lärorikt i det gröna
När: Aktuell säsong
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: 1 april-31 maj 80 kronor, 1 juni-31 augusti 100 kronor. Fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år (upp till 16 år endast i vuxens sällskap).

Lämna en kommentar