Upptäck din kultursommar i Helsingborg: Dunkers kulturhus

PS
Paul Svensson

Kanske har du precis flyttat till Helsingborg eller så har du inte förrän nu fått upp ögonen för det stora kulturutbudet som finns i vår vackra stad. Vid ett besök på Dunkers kulturhus i sommar kan du på en och samma eftermiddag njuta av konstutställningar, lära dig mer om Helsingborgs lokalhistoria och ta en fika med saltstänkt utsikt över hamnen.

Först ut i den här artikelserien om Helsingborgs kultursommar är alltså Dunkers kulturhus. Huset är vida känt över hela Sverige och det är en kulturhögborg det stormat om både i tidningar och på den faktiska platsen där hav möter land. Huset ritades av den danske superarkitekten Kim Utzon, 1997, och har sedan 2002 varit ett givet besöksmål för konst- och kulturintresserade i Helsingborg. Här arrangeras årligen flera utställningar, konserter, samtal med kända profiler och föredrag med alla möjliga olika inriktningar.

Men vad händer då i sommar som kan vara extra intressant för dig som precis skaffat ett kultursommarkort (gäller också dig som bara vill besöka Dunkers kulturhus på semestern). Det händer en hel del i huset i sommar. Om vi börjar på entréplan, där det alltid är fri entré (oavsett säsong), hittar du här utställningen På gränsen. Det är Dunkers kulturhus egen utställning och i den kan du lära dig mer om Helsingborgs lokalhistoria. Utställningen innehåller en mängd intressanta föremål, berättelser och händelser som utspelat sig i Helsingborg. Här hittar du bland annat ett hundskelett från Allerum, gripande historier och en flyktingbåt från andra världskriget och en hel del annat på temat Helsingborgs historia. Till utställningen kan du även ladda ner en praktisk audioguide för att lära dig ännu mer. På entréplan finns också utställningshallen 81kvm2, som fram till och med 7 juli inhyser Kaos – en utställning där avgångseleverna från fotoskolan Munka via bilder gestaltar hur de ser på kaos. På entréplan finns också ett stort atrium att koppla av i och umgås, lekrummet Gerda som är barnens favoritplats samt bistro med saltstänkt utsikt över hamnen.

På utställningsplanet, två trappor upp, finns sommarens två stora utställningar: Från gryning till skymning – nordisk konst kring sekelskiftet 1900 (öppnar 13 juni) och Gråvargar och Älgbrorsor – Pija Lindenbaums bildvärld (öppnar 6 juni). Från Gryning till skymning är sannerligen en konstutställning i dess rätta bemärkelse, med några riktigt tunga namn på väggarna. Här visas vackra konstverk av bland annat Carl Fredrik Hill, Anna Ancher, Carl Larsson, Bruno Liljefors, Hanna Pauli och Anders Zorn, för att nämna några. Totalt handlar det om runt 90 verk.

I Gråvargar och Älgbrorsor blir det något lättsammare och mycket mer modernt, även om budskapet i sig kan vara snäppet djupare. Pija Lindenbaums fantastiska bildvärld är som gjord för att ställas ut och tanken är att utställningen ska stimulera såväl barns som vuxnas seende, fantasi och funderingar kring det synbara. Till utställningen finns det även kopplat samman en interaktiv aktivitet som heter Robothjälpen. Aktiviteten riktar sig till barn som besöker Pija Lindenbaums färgglada värld. Alla som deltager får en liten belöning av roboten. Under sommarens arrangeras även flertalet guidade visningar i utställningarna där Dunkers kulturhus pedagoger berättar mer djupgående om utställningen och svarar på besökarnas frågor.

Du har kanske sett huset förut när du promenerat förbi. Men varför inte ta steget in och upptäcka vad som finns där på insidan. Det är som sagt alltid fri entré till det som händer på entréplan, för utställningar tillkommer entréavgift på 100 kronor. Fri entré med kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år. På dunkerskulturhus.se kan du läsa mer om vad som händer på Dunkers kulturhus i sommar. På webbplatsen hittar du de senaste nyheterna och mer information om vilka festivaler i Helsingborg som Dunkers kulturhus kommer att närvara på, hur du går tillväga för att anmäla dig till sommartango på trapporna mot sundet och om Världshavsveckan 2020. Det händer en hel del på Dunkers kulturhus i sommar.

Vad: Upptäck Dunkers kulturhus
När: Sommaren 2020
Var: Dunkers kulturhus, Kungsgatan 11
Pris: 100 kronor, fri entré med kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år

Lämna en kommentar