Upptäck din kultursommar i Helsingborg: Fredriksdal museer och trädgårdar

PS
Paul Svensson

Det är en plats där tiden både står stilla och går framåt. En plats där naturen regerar och där du kan uppleva lantlig idyll utan att ens ta ett steg utanför Helsingborg city. På Fredriksdal museer och trädgårdar vandrar du på ringlande naturstigar, springer barfota över gröna gräsmattor, förundras över ett komplett stadskvarter från förr och upptäcker sällsynta växter och lantrasdjur.

Helsingborgs gröna lunga och Sveriges första KRAV-certifierade friluftsmuseum. Det går att sätta många fina etiketter på Fredriksdal museer och trädgårdar. Här finns så mycket att titta på att ett besök knappast räcker för att uppleva Fredriksdal till fullo. För många helsingborgare kommer det första besöket i tidig skolålder. Men om du hör till dem som inte är uppväxt i Helsingborg ,eller som nu tittar mot staden för en möjlig hemester, planerar du kanske som bäst för ett besök på Fredriksdal i skrivande stund.

Det går att dela upp ett besök på Fredriksdal i ett par olika kategorier. Kanske kommer du dit för att trycka in allt på en och samma gång (ett rejält dagsprojekt). Kanske vill du besöka platsen för att du tycker om gamla byggnader och historia. Eller så är du ute efter en naturskön upplevelse tillsammans med dina barn, vänner, partner (eller på egen hand) och har hört talas om Fredriksdal museer och trädgårdar från andra som varit där. Det spelar egentligen inte någon roll, det viktigaste är att du inte får lov att missa ett besök på Fredriksdal om du befinner dig i Helsingborg.

Historia och byggnader. Ja, det finns gott om historiska byggnader innanför de gröna häckarna som håller stadens buller och puls på tryggt avstånd. När du väl tar steget in på Fredriksdal är det som att göra en tidsresa tillbaka i tiden. Redan när du tar det första steget på den knastrande grusgången känner du av att tempot är betydligt lugnare och att det ligger en fin känsla av det som varit i luften. Bara en kort promenad från huvudentrén hittar du Fredriksdals hjärta, den vackra herrgården från sent 1700-tal. Använd herrgården som utgångspunkt och pricka av byggnader allt eftersom. I närheten hittar du en stor gammal ladugård, där Fredriksdals lantrasdjur håller hov under vintermånaderna. Totalt finns det ungefär 50 historiska byggnader att upptäcka och till och med ett komplett stadskvarter från gamla Helsingborg med butiker och mysiga gränder. I stadskvarteret kan du till och med handla karameller i strut, precis som man gjorde förr. Vill du läsa mer om de olika byggnaderna rekommendera vi den omfattande artikeln: Historiska byggnader på Fredriksdal.

När det kommer till gröna upplevelser är Fredriksdals museer och trädgårdar i en klass för sig själv. Följ de ringlande naturstigarna och upptäck allt från härliga sommarängar till mysiga parker med inspiration från 1800-talets England och 1700-talets Frankrike. Intill herrgården finns en stor köksträdgård med matnyttiga kryddor, fruktträd och Fredriksdals grönsaksodling. Här kan du njuta av dofter från kryddor och blomster, lära dig mer om hur du odlar på ett sätt som gör att naturen mår bra och titta på naturens egna små trädgårdsmästare som flyger fram och tillbaka mellan blommorna. På Fredriksdal arbetar man dessutom med att bevara sällsynta skånska växter som är hotade i naturen. Ett arbete som är otroligt viktigt och som du kan uppleva på plats.

Och på tal om sällsynta ting kan du även hälsa på Fredriksdals lantrasdjur. I gröna hagar betar nordsvenska brukshästar, vänekor och rödkullan. Och i anslutning till den stora ladugården gottar sig linderödssvinen genom att böka i leran och jaga varandra. Göingegetter och värmlandsfår hälsar dig varmt välkommen och på gården pickar åsbohöns och skånsk blommehöna i jorden efter ett mellanmål eller två. Den lantliga idyllen går sannerligen inte att ta miste på, vare sig du befinner dig i närheten av ladugården och får se en skymt av stallkatten Gisela eller om du är i utkanterna av friluftsmuseet där sommarbetesmarkerna breder ut sig som ett hav av grönt.

I sommar kan du också njuta av fyra olika utställningar. Årets nyhet är Rosornas mästare, där Fredriksdal hyllar Lars Cedergrens hängivna arbete med just rosor. Utställningen hittar du i prästgården. Missa inte heller På landet mitt i stan och Barnens kammare, som ger dig ännu en intressant inblick i det sköna livet före mobiler, internet och sociala medier. Den fjärde utställningen heter Tingen i samlandets spår och finns i Kulturmagasinets lokaler i stadskvarteret.

Det finns mycket att upptäcka På Fredriksdal museer och trädgårdar i sommartider. Här kan du bara vara och upptäcka naturens lugn samtidigt som du lär dig något nytt. På plats finns också en helt ny lekplats för barn med spring i benen, teatermuseum ägnat åt Nils Poppe och Eva Rydberg, ett mysigt trädgårdscafé, Nordens största levande grafiska museum och mängder av mysiga platser och gräsmattor för att njuta av en riktig utsökt sommarpicknick.

fredriksdal.se kan du läsa mer om allt som händer innanför grindarna på Fredriksdal museer och trädgårdar i sommar.

Vad: Upptäck Fredriksdal museer och trädgårdar
När: Sommaren 2020
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar, Gisela Trapps väg 1
Pris: 100 kronor, fri entré med kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år

Lämna en kommentar