Upptäck din kultursommar i Helsingborg: Kärnan

PS
Paul Svensson

Tänk om det hade funnits en sval och skön plats i Helsingborg city att ta skydd på när solen steker som mest under sommarmånaderna. En plats att se upp till och samtidigt kunna njuta av kultur, spännande historia och stadens bästa utsikt.

Men vänta nu lite grann. Det finns faktiskt en sådan plats i Helsingborg. Och på den platsen står stadens stolta torn, Kärnan. Kärnan är förmodligen Helsingborgs mest ikoniska byggnad och en given favorit hos turister och helsingborgare. En rolig grej med ett besök i Kärnan är att du faktiskt gör en tidsresa på ungefär 700 år genom att bara vara. Du går från modern citypuls till medeltida äventyr på ett par trappsteg.

Under sommarmånaderna är Kärnan optimal att besöka. På insidan är det svalt och skönt, tack vare de tjocka tegelväggarna, och när du tagit dig hela vägen upp till toppen blir du belönad med stadens bästa utsikt. Om du är ute efter att föreviga ditt besök i Helsingborg på bästa sätt är det här platsen du ska ta dig till. Här spanar du ut över centrala Helsingborg och hela vägen över glittrande Öresund till Danmark. Du kan också njuta av det som händer precis nedanför tornet, det vill säga i Slottshagsparken. Grönt så långt ögat når nu i sommar med saftigt gröna gräsmattor, lummiga trädkronor och glada människor som spatserar förbi på grusgångarna där nere. Från toppen har du förstås 360-graders utsikt, vilket passar perfekt för dig som vill fotografera, spionera eller bara njuta av hänförande vykortsvyer.

På vägen upp till toppen stannar du till på varje våningsplan och lär dig mer om Helsingborgs spännande historia. Hur många krig har egentligen Kärnan varit med om? Har det någonsin stått kanoner på taket? Vilken dansk regent var den siste på plats innan Sverige tog över kontraktet? Är Kärnan lika hög som fem giraffer staplade på varandra? Ja, det finns många frågor på temat Kärnan och du hittar en hel del av svaren på plats i tornet. Vill du lära dig ännu mer om Kärnan kan du även ladda ner Guide Helsingborg till din mobil. I den här smarta appen hittar du en audioguide om Helsingborgs äldsta torn. Appen är förstås gratis att ladda ner och finns både på svenska, engelska och tyska. Det finns också en guide speciellt anpassad för barn. Smart som bara den. Och barnen som testat den tycker att den är lajbans.

I anknytning till Kärnan hittar du även de berömda terrasstrapporna, som leder från centrala Helsingborg och hela vägen upp till Kärnan i Slottshagsparken. Även dessa trappor gör sig utmärkt för den där härliga sommarbilden från Helsingborg. På rätt plats får du dessutom med både terrasstrapporna och Kärnan.

Nu i sommar har Kärnan öppet dagligen från klockan 10.00 till 18.00. Ta dig uppför den robusta trätrappan och in genom den stora porten. På insidan hittar du entrén och sedan är det raka vägen upp till toppen som gäller. Ta det i din egen takt och njut av den svala luften, de historiska vingslagen och känslan av att göra något kulturellt. Orolig för Covid-19? Personalen i Kärnan tar säkerheten på största allvar och håller koll på att det är max tio besökare på varje våningsplan. Med andra ord får du nästan Kärnan för dig själv i sommar.

Vad: Upptäck Kärnan
När: Sommaren 2020
Var: Kärnan
Pris: 60 kronor, fri entré med kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år

Lämna en kommentar