Upptäck Fredriksdal i mobilen via Guide Helsingborg

PS
Paul Svensson

Med appen Guide Helsingborg kan du lära dig mer om Fredriksdal museer och trädgårdar direkt i mobilen. Det finns fem olika turer att ladda ner och samtliga är gratis. Här finns turer för barn, de växtintresserade, för dem som vill lära sig mer om själva platsen och till och med en digital tur som tar dig med till platser i city med koppling till stadskvarteret på Fredriksdal museer och trädgårdar.

Teknikens under gör även under för upplevelser på ett av Sveriges största friluftsmuseum. För oss helsingborgare (och besökare i staden) är Fredriksdal museer och trädgårdar en ständig källa av kunskap när det kommer till historia och natur. Det finns alltid något nytt att lära vid varje besök och med de olika digitala rundturerna som finns tillgängliga via appen Guide Helsingborg kan du förena nöje med nytta. Det finns totalt fem olika guider att ladda ner till mobilen: Fredriksdal runt, Fredriksdals barnguide, På landet mitt i stan, Vilda växter på Fredriksdal och Fredrikdsal på stan.

Vi börjar med Fredriksdal runt, som är en övergripande guide för den som vill lära sig mer om Fredriksdal museer och trädgårdar. Rundturen innehåller 17 olika stopp och tar lyssnaren med på ett informativt besök över hela friluftsmuseet. Här får du bland annat veta mer om själva Fredriksdal och dess historia men också om alla de spännande platser och byggnader som finns inne på området. Som exempel kan nämnas den på sommaren väldoftande kryddträdgården och de gamla gårdarna, friluftsteatern där både Nils Poppe och Eva Rydberg fått besökare att skratta gott genom åren samt det unika stadskvarteret.

För Fredriksdals yngre besökare är Fredriksdals barnguide att rekommendera. Här får de följa med Nic Schröder på ett äventyr över hela området. Nic Schröder guidar och berättar på ett både roligt och informativt sätt. Rundturen består av 23 stopp och är dels en klassisk tur men också en dramatiserad berättelse där Nic Schröder träffar på roliga karaktärer som Dagge Mask, Bäckahästen och ett gäng charmerande bin. Fredriksdals barnguide finns också på danska.

På landet mitt i stan är namnet på en utställning i södra herrgårdsflygeln (och en digital guide) som handlar om hela Fredriksdal museer och trädgårdar. Kort sagt kan man säga att det du ser, läser och hör om i den här guiden kan du också uppleva på riktigt på plats. I guiden får du till och med höra när Gisela Trapp hälsar dig välkommen till Fredriksdal museer och trädgårdar. Gisela Trapp donerade 1918 Fredriksdals ägor till Helsingborgs stad med ultimatumet att det skulle anläggas ett friluftsmuseum och en botanisk trädgård på platsen. Tack, Gisela Trapp.

Om ditt hjärta bankar lite extra för vilda växter ska du inte missa guiden Vilda växter på Fredriksdal. Den här rundturen tar dig med till den botaniska trädgårdens växtsamling. Fredrikdsal arbetar med att bevara hotade vilda växter och berättar mer om det arbetet i den här guiden. Lär dig mer om den biologiska mångfalden, invasiva växter och vad Fredriksdal gör för att bevara en rik natur.

Den femte rundturen tar dig med på intressant informationspromenad genom city i Helsingborg. I Fredriksdal på stan besöker du tio olika platser med koppling till stadskvarteret på Fredriksdal museer och trädgårdar. Visste du till exempel att på 1700- och 1800-talet fanns Strömgrändsgården på plats mellan Kullagatan och Norra Storgatan?  Eller att Apoteket Kärnan, som i dag går att besöka på Fredriksdal, en gång i tiden bedrev verksamhet på Södra Storgatan? ­

Innan du kan komma igång med de digitala rundturerna behöver du ladda ner appen Guide Helsingborg till din mobil eller surfplatta. Du hittar Guide Helsingborg både på App Store och Google Play. Det är gratis att ladda ner appen och du kan använda den både online samt i offlineläge. Bäst gör sig förstås rundturerna när du besöker friluftsmuseet på riktigt och kan uppleva berättelserna direkt på plats. Men du kan använda Guide Helsingborg precis vart du än befinner dig, vilket betyder att du också kan upptäcka Fredriksdal museer och trädgårdar från hemmets trygga vrå.

Vad: Turguider i mobilen
När: När du själv vill
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Guide Helsingborg laddar du ner gratis via App Store och Google Play

Lämna en kommentar