Upptäck Fredriksdal museer och trädgårdar digitalt

PS
Paul Svensson

Om du inte har möjlighet att besöka Fredriksdal museer och trädgårdar i sommar men ändå vill ta del av det 36 hektar stora området kan du upptäcka friluftsmuseet digitalt. Den nya rundturen låter dig utforska herrgården, stadskvarteret och de gamla gårdarna. Och allt du behöver är en mobil, surfplatta eller dator och tillgång till nätet.

För att komma igång med rundturen surfar du in på fredrikdal.se – rundturen fungerar nästan precis som ett riktigt besök på Fredriksdal museer och trädgårdar. Du startar den digitala rundturen i entrén och tar dig sedan framåt på området med hjälp av de små pilarna på skärmen. Första stoppet är den vita herrgården med anor från 1700-talet. Ta steget in och se hur det ser ut på insidan innan du promenerar vidare på området.

Rundturen är uppbyggd av flera olika bilder och på varje plats du stannar befinner du dig i en bild, så att säga. Du kan rotera den i 360 grader och njuta av de fina omgivningarna på Fredriksdal oavsett vart du befinner dig. Det är en ganska häftig känsla att promenera digitalt genom Fredriksdals gamla stadskvarter samtidigt som du är på en helt annan plats i Sverige (eller utomlands).

Upptäck de gröna betesmarkerna, ängarna, skogen och gårdarna med halmtak. Förutom herrgården kan du även besöka Hedströms diversehandel och se hur det såg ut i en butik från förr, apoteket, frisören och Erica modehus i stadskvarteret. I stadskvarteret kan du också ta en tur inom Kulturmagasinet och digitalspana på utställningen Tingen i samlandets spår. Vidare styr du sedan de virtuella stegen till smedjan och alla de gamla verktygen där, ryggåsstugan Ågård och Lillarydsgården.

Längs rundturen kommer du även att stöta på ett par informationspunkter och genom att trycka på dessa kan du läsa mer om olika objekt i bilden. På Kulturmagasinet får du till exempel chansen att lära dig lite om Isabelle von Dardel och i Lillarydsgården väntar en lusbräda på ditt besök.

Den digitala turen är gratis och du behöver inte ladda ner någon app för att använda den. Surfa in på fredriksdal.se och testa den själv (länken tar dig direkt till den digitala rundturen).

Vad: Digital tur på Fredriksdal museer och trädgårdar
När: Dygnet runt
Var: fredriksdal.se
Pris: Den digitala rundturen är gratis

Lämna en kommentar