Upptäck kroppen digitalt med dans, kreativitet och debattsamtal

PS
Paul Svensson

Dunkers kulturhus är aktuellt med ett helt nytt koncept som heter Vi utforskar. Det är en serie workshops, föreläsningar och paneldebatter på ett förhand utvalt tema. Först ut blir kroppsaktivism under helgen 17-18 april. Allt sker online och det kostar inte en endaste krona att deltaga. Passa på att prova dans via datorskärmen, lyssna på intressanta föredrag med bland annat Stina Wollter och ta en digital efterfika för att rensa sinnet.

Tanken var först att det nya konceptet skulle ske på plats, men pandemin gjorde att man fick tänka om och lösningen blev en helg fullproppad med intressant innehåll. Under dagarna två arrangeras det digitala dansworkshops, det blir en paneldebatt på frågan om man måste älska sin kropp och det blir också en rolig musikföreställning om tarmar, ben och tankar för husets yngre följare. Med Vi utforskar vill Dunkers kulturhus belysa viktiga samhällsaktuella frågor utifrån ett kulturperspektiv, vilket görs genom att arbeta tillsammans och involvera alla kompetenser som finns i huset. Projektledare Hanna Carter berättar:

– Vi tar oss an ett specifikt ämne eller fråga och utforskar den utifrån vår olika professioner. Grundidén är att vi ska skapa det tillsammans som ett hus och ge vår publik möjlighet att utforska ett ämne genom det vi kan bäst, kultur. Vi har verkligen ett krafthus fullt med möjligheter inom dans, musik, konst, teater, samtal, musik och film.”

Vi utforskar har något för de flesta. Här finns innehåll för den som vill testa på att dansa, för den som vill lyssna på ett forskningsbaserat föredrag och även något kul för de som vill se på teater med sina barn eller barnbarn. Den röda tråden är nyfikenhet som leder fram till själva kärnan i konceptet: kultur och samhällsfrågor. På frågan om hur Dunkers kulturhus kom på idén med att arrangera Vi utforskar svarar Hanna Carter:

– Under två år har vi på Dunkers kulturhus genomfört ett identitetsarbete tillsammans. Med det väcktes en lust att tänka nytt och att våga se över gränser. Vi ville självklart dela detta med vår publik genom att göra en rejäl djupdykning i de frågor som finns i vårt samhälle. Den här gången föll valet på kroppsaktivism och vi vill undersöka de normer som omger oss med kost, kläder och ideal som begränsat oss både medvetet och omedvetet.

Programpunkter Kroppsaktivism

17 april 11.00–12.00
Digital danceshop
Dans är konst i rörelse. I den här digitala dansstudion berättar och visar Gun Källström mer om dans. Att deltaga är gratis och du behöver ingen erfarenhet sedan tidigare.
Max 20 deltagare, för dig som är tio år eller äldre. Anmäl dig via dunkerskulturhus.se.

17 april 13.00–14.00
Skapa en affisch med budskap
Var med och skapa en affisch på temat att alla kroppar är bäst. Använd din kreativitet och skapa med papper, tidningar, gamla teckningar, tygbitar, presentpapper, knappar med mera. Du behöver en rejäl tuschpenna samt ett A3-papper för att vara med. Om du inte har papper, tuschpenna och klister hemma kan du hämta det i biljettkassan på Dunkers kulturhus.
Inga förkunskaper krävs. Max 20 deltagare, från 13 år och uppåt. Anmäl dig via dunkerskulturhus.se.

17 april 15.00
Pandeldebatt: Måste man älska sin kropp?
Karin Andersson, Christian Quinteros Soto och Stina Wollter för ett samtal om vad det innebär att vara kroppsaktivist. Och hur gör man för att bli mer positiv till sin egen kropp?
Har du några frågor som du vill att panelen ska ta upp går det bra att skicka in dessa på förhand till hanna.schedincarter@helsingborg.se
Max 80 deltagare. Anmäl dig via dunkerskulturhus.se.

17 april 16.15-17.00
Ditt digitala fikarum efter paneldebatten Måste man älska sin egen kropp
Efter samtalsdebatten har du möjlighet att ta en digital fika och prata om de frågor som väckts under samtalet med Karin Andersson, Christian Quinteros Soto och Stina Wollter. Anmäl dig via dunkerskulturhus.se.

17 april 17.15–18.00
Kroppsuppfattning – vad är det?
Kunskapsklubben presenterar en föreläsning med Martin Persson kring hur vi pratar om vårt utseende. Finns det likhetstecken mellan vacker och lycklig eller handlar det egentligen om självkänsla och sociala färdigheter?
Max 80 deltagare. Anmäl dig via dunkerskulturhus.se.

17 april 18.00–18.45
Möt influencern och designern Saskia Cort
Livesänt samtal via Spektras Instragram-konto. Lyssna när Saskia Cort pratar mer om kroppsaktivism, design och mycket annat.
Sänds via Instagram på: Spektra_dkh

18 april 11.00–12.00
Dansworkshop med Kroppsklubben
Kroppsklubben vänder och vrider på kroppen för att uppleva den ur olika perspektiv. Det blir en kroppslig, kul och kroppspositiv workshop för barn från 12 år och uppåt. Dansarna Jilda Hallin och Lisa Nilsson leder workshopen.
Max 25 deltagare. Anmäl dig via dunkerskulturhus.se.

18 april 13.00–14.00
Kroppologi med Big Wind
En rolig musikföreställning för barn. I föreställningen tittar man på allt som ryms inuti en kropp och undersöker om man verkligen behöver en kropp. Det blir musik, sång, funderingar, frågor, lek och poesi.
Anmäl dig via dunkerskulturhus.se.

18 april 15.00–16.00
Korsettkriget med Henric Bagerius
Föreläsning med Henric Bagerius, universitetslektor vid Örebro universitet. Korsettkriget undersöker tiden runt sekelskiftet när diskussionen kring korsetter, turnyrer och kvinnors kroppar gick varm.
Max 80 deltagare. Anmäl dig via dunkerskulturhus.se.

18 april 16.15-17.00
Ditt digitala fikarum efter paneldebatten Korsettkriget
Efter samtalsdebatten har du möjlighet att ta en digital fika och prata om de frågor som väckts under samtalet med Henric Bagerius. Anmäl dig via dunkerskulturhus.se.

18 april 18.00–18.45
Möt kroppsaktivisten och Youtubern Sara Songbird
Livesänt samtal via Spektras Instragram-konto. Sara Songbird pratar smink, kroppsaktivism och mycket annat. Sänds via Instagram på: Spektra_dkh

dunkerskulturhus.se kan du läsa mer om Vi utforskar och de olika programpunkterna som erbjuds under helgen 17-18 april. Tänk på att antalet platser är begränsat och du måste föranmäla dig för att säkra din plats. Vi utforskar: Kroppsaktivism arrangeras endast online.

Vad: Vi utforskar: Kroppsaktivism
När: 17-18 april
Var: dunkerskulturhus.se
Pris: Fritt för alla

Lämna en kommentar