Upptäck Råå Museum med Kulturkortet

HW
Henrik Wilhelmsson

Råå Museum för fiske och sjöfart är pittoreskt beläget på kajen i gamla Råå hamn. Där har det legat sedan år 1980 men muséet är mycket äldre än så. Råå Museum startade år 1937 och har funnits på Råå sedan dess. Muséet skildrar hur Råå Läge har formats av sin inriktning på fiske och sjöfart med start i slutet av 1700-talet fram till nutid, men med tonvikt på slutet av 1800-talet. Eftersom att sjöfarten har varit betydande för Helsingborgs framväxt och välstånd berör muséet alla Helsingborgare.

Råå Museum för fiske och sjöfart drivs av en ideell museiförening som har cirka 1 100 medlemmar över hela världen. Många av dem arbetar med innehållet i muséet. De bygger utställningar, tar hand om besökare och sköter allt det administrativa. Dessutom är muséet ny samarbetspartner med Kulturkortet. Med Kulturkortet har du rabatt på det ordinarie inträdespriset till Råå Museum, du betalar endast 35 kronor. Vi har träffat museiförenings ordförande Marianne Wittgren och deras marknadsansvarige Ulf Swanstein.

Vad är Råå Museum för fiske och sjöfart för den oinvigda Kulturkortaren?

Många tror att Råå Museum är ett väldigt litet museum som bara visar fiske, fiskebåtar och några andra båtar, säger Marianne.  Jag tror också att väldigt få är medvetna om att vi har en utställningsyta om 750 kvadratmeter och att vi satsar mer på upplevelser än på prylar, tillägger hon.

Vad tror du Råå Museum kan bli för Kulturkortare som hittar hit?

Jag tror att när man väl har kommit in på muséet slås man av systematiken och pedagogiken, jag tror att man går härifrån med en härlig upplevelse, berättar Marianne.

Det är nog många som inte vet att vi finns, eller så vet de att vi finns men tror att vi bara fokuserar på fiske. Men här är lika mycket om sjöfart som om fiske, tillägger Ulf.

Fiske och sjöfart har varit en viktig näring för Råå och Helsingborg väldigt länge. Hur ser ni på er plats i historian? Hur stort tidspann visar vi upp?

Vi visar mest upp 1800- och 1900-tal, säger Marianne. Egentligen visar vi upp vägen till nutid från 1700-talets slut. 1788 brände ryssarna ner Råå och i början av 1800-talet var det väldigt fattigt i regionen. I mitten av 1800-talet sysslade många med smuggling över sundet och vid 1900-talets början var Råå Sveriges största fiskeläge. Vi har ett väldigt stort tidsspann, säger Marianne.

Vad är ni mest stolta över med muséet?

Kurt Björklunds båt är mest känd i alla fall och är det föremål som drar in mest pengar, om det skulle vara det viktigaste. Det är svårt att nämna ett föremål, det går inte att vikta föremål från de olika tidsåldrarna mot varandra. Om vi ska välja det mest kända föremålet blir det Kurt Björklunds båt.

Vem var Kurt Björklund?

Kurt Björklund arbetade på de gamla LB-färjorna som gick mellan Helsingborg och Helsingör. Som 59-åring bestämde han sig för att göra en världsomsegling och köpte en vanlig segelbåt som han bara rustade lite grann.  Den första ensamvärldsomseglingen gjorde han redan 1980 och han gjorde två till innan 1991 var slut.

Under resorna spelade han in dagliga rapporter som han skickade till Radio Malmöhus som sände dem. På så sätt kunde människor följa hans resa.

Årets utställning – att inreda ett kryssningsfartyg. Vad handlar den om?

Det stora nordvästskånska företaget Tillberg Design, som inreder kryssningsfartyg, har gjort en utställning åt oss om hur man tänker när man inreder ett kryssningsfartyg. Tillberg Design har bland annat inrett Queen Mary 2. De firar 50 års jubileum så man får se lite av vad som har hänt under de 50 åren och vad som kommer hända sen.

Tillberg Design är nog väldigt okända i nordvästra Skåne. Men de är enormt kända i vissa kretsar över hela världen. Att ha utställningen om kryssningsfartyg är för oss ett annat sätt att anknyta till sjöfart och en annan typ av sjöfart än vad vi brukar ha.

Känner ni till den största fisken som har fångats i Öresund?

Det måste vara en gulfenad tonfisk, som vägde 390 kilo. Vi har det spö som användes för att fånga en tonfisk på 362 kilo. Det sitter monterat på en av båtarna i båthallen.

Känner ni till det största fartyget som gått i sundet?

Det måste vara ett av de stora Maersk fartygen, Majestic Maersk.

________________________________________________________________________________

Råå Museum för fiske och sjöfart är en pärla i gamla Råå hamn som du bara inte får missa. Här kan du lära dig otroligt mycket om hur fisket, sjöfarten och livet på Råå har sett ut genom tiderna. De har dessutom flertalet evenemang under säsongen, däribland filmvisningar, motorkörning med båtmotorer, körning med modellbåtar i Råå hamn med mera.

Du hittar alla evenemang i vår kalender eller på Råå Museums hemsida.