Utbränd så in i Norden

HW
Henrik Wilhelmsson

Ja, det är i alla fall min tolkning av konstinstallationen på bilden. Installationen är ett av 175 verk som fyller årets Nordisk Salong på Dunkers kulturhus. 

För den ovetande så är Nordisk Salong en jurybedömd utställning där konstnärer från hela Norden får ansöka om att vara med. Har man tur så blir man utvald och det är verkligen något att vara stolt över. I år sökte 1324 konstnärer och 63 blev utvalda. Små men smickrande marginaler, onekligen. 

Årets jury som bestod av Marja Sakari (Finland), 1:e curator på museet för nutidskonst Kiasma.  Gunnel Stensmyr (Sverige), ordförande och initiativtagare till Konsthall Tornedalen. Maria Gadegaard (Danmark), Direktör och curator på Gl Holtegaard Michelle Marie Roy (Sverige), Curator Dunkers kulturhus har gjort ett strålande arbete. 

Utställningen som öppnar nu på lördag 11 november med Vernissage 10 november är fylld med konstverk som ska reprsentera den samtida konsten i Norden. Nu är inte jag någon konstexpert men den nordiska tråden är defentivit synlig och många av verken skulle man gärna ta med sig hem. En härlig mix av konstformer som tilltalar på helt olika sätt. 

Faller man för nåt speciellt så ska man också efter nyår att kunna rösta på sin favorit. Den lycklige vinnaren får då en slant och en stor portion ära. Dessutom delar Helsingborgs konstförening, som är samarbetspart för utställningen, ut ett stipendie värt 30 000 till sitt val av konstnär. 

Samtidigt pågår glasutställningen Walk the Line i utställningshallen bredvid. Dom båda bildar en slags folklig gångbro i kulturhuset just nu och det här kan verkligen tilltala alla oavsett kulturläggning. Det här är bra grejer – konst så in i Norden helt enkelt.  

/KulturtantsDennis