Utforska medeltiden via modern teknik

PS
Paul Svensson

Ny digital teknik gör det möjligt att visa utställningar i gamla byggnader som är för ömtåliga och värdefulla för utställningsbyggen. Fram till och med 4 september kan du ta del av Digitalt gemak i Kärnan. Projektet är till för att undersöka och presentera hur projiceringar kan användas för att öka kunskapsupplevelsen i byggnader som är flera hundratals år gamla.

Framtiden visar vägen genom medeltiden. Kärnan har sett mer än de flesta och det finns otroligt många spännande historier att berätta om Helsingborgs mest kända landmärke. Med projektet Digitalt gemak, som tog fram till den stora stadsmässan H22 City Expo, projicerar man nu en del av tornets historia inne i själva byggnaden. Fördelen med den nya tekniken är att den kan visa väldigt mycket och på samma gång inte göra någon åverkan inne i tornet. Digitalt gemak är ett helt nytt sätt att visa upp såväl Kärnan som stadens historia.

Ett lättare sätt att utforska medeltiden
Totalt kan du ta del av tre olika berättelser via en bild- och ljudupplevelse på de 700 år gamla väggarna. Temat är livet i och kring borgen under medeltiden. Tanken är att projiceringarna ska öka kunskapsupplevelsen, men det är också ett sätt att undersöka hur morgondagens utställningar kan se ut. Med modern teknik blir det ännu lättare att utforska medeltiden och man frångår den traditionella pedagogiska berättelsen med textskyltar, audioguide eller mindre skärmar. Digitalt gemak är något av en hybrid mellan kunskap och underhållning, så kallad edutainment.

Med Kulturkortet har du fri entré till Kärnan och kan spana in Digitalt gemak utan att betala en endaste krona. Men du får passa på att göra det den här veckan då projiceringen bara är på plats till och med 4 september.

Vad: digital teknik visar vägen
När: till och med 4 september, 2022
Var: Kärnan, Slottshagsparken
Entré: ordinarie entré 60, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga under 18 år

Lämna en kommentar