Utställningar för alla på Dunkers kulturhus

PS
Paul Svensson

Barnens H22, en lägenhet från 1972, det viktiga andetaget, Helsingborgs sjöfartshistoria, framtidens konst, ett vetefält på en pir i staden, mystiska vattenvarelser och spännande lokalhistoria. Under sommaren 2022 har Dunkers kulturhus huserat och arrangerat utställningar för alla åldrar, intressen och smaker. Har du ännu inte besökt dem är det hög tid nu då flera av utställningarna stänger i augusti. Till flera av utställningarna finns det också guidade visningar och du kan även ladda ner appen Guide Helsingborg för att lära dig mer.

Barnens H22
Visas till och med 14 augusti.
Hur ser egentligen framtiden ut? Och är det skillnad på framtiden om du frågar en vuxen eller ett barn? I Barnens H22 låter Dunkers kulturhus Helsingborgs yngsta invånare ta plats med sina visioner, tankar och idéer om framtidens stad.
Barnens H22 visas på entréplan i Klintmans hörna i På gränsen – Helsingborgs historia och museisamlingar. Fri entré.

Välkommen hem till 1972
Visas till och med 14 augusti.
Har du någon gång drömt om att få åka tillbaka till 1970-talet? Nu kan du det. På Drottninghög finns en lägenhet som ser ut precis som de gjorde på 1970-talet. Lägenheten är utrustad med tidsenliga tapeter, nybonat parkettgolv, ryamattor och en tv med två kanaler. Och man får lov att trycka på den roliga, rullande askkoppen. Välkommen hem till 1972 gjorde stor succé under H22 City Expo-festen.
Lägenheten har fri entré och finns på Grönkullagatan 43 C. Den är öppen fredag till söndag 10.00–17.00.

The Breath
Visas till och med 21 augusti.
Utställningen The Breath kan du se dygnet runt på gångstråket mellan Dunkers kulturhus och Henry Dunkers plats. The Breath består av vackra fotografier och handlar om det viktiga andetaget. Att andas är förutsättningen för allt liv på jorden. Bilderna är tagna av svenska och internationella fotografer, konstnärer, forskare och aktivister och handlar om betydelsen av andetaget och luften som vi alla andas.

Ett skepp blir till
Visas till och med 28 augusti.
I Helsingborg har man en gång i tiden tillverkat allt från segelfartyg till motordrivna fartyg. Under perioden 1866–1969 tillverkades 99 fartyg på stadens varv.  I den här utställningen lyfter Dunkers kulturhus Helsingborgs sjöfart. Ett skepp blir till riktar sig såväl till gamla sjöbjörnar som till dig som är nyfiken på en del av Helsingborgs dolda historia. För barn finns det också möjlighet att prova på arbetshjälmar och sjösätta sitt eget pappersfartyg.
Ett skepp blir till har fri entré och visas på entréplan.

T0 – en ny era
Visas till och med 28 augusti.
Hur ser framtidens konst ut? Det är förstås helt omöjligt att veta säkert, men i den här utställningen presenterar Dunkers kulturhus vad som väntar framöver inom konst och kultur. Till och med 28 augusti delar man med sig av 15 olika konstnärers syn på hur morgondagens konst kan komma att se ut.  För att få så stor bredd som möjligt på konstverken medverkar 15 konstnärer från totalt 14 olika länder. Variationen har varit viktig och konstnärerna kommer dessutom från olika generationer och bakgrunder. T0 – en ny era ingår i ordinarie entré och visas på våning tre. Fri entré med Kulturkortet, Tredagarskortet och för barn och unga till och med 18 år.

Från ax till limpa
Visas till och med september.
Konstnären Daniel Segerberg har planterat ett helt vetefält mitt ute på piren i hamnen i Helsingborg. Varför? Vetefältet är ett konstverk som lyfter frågor om förlorad åkermark till följd av städers expansion. Tanken med verket är att fysiskt återföra åkermark till staden och på samma gång skapa ett cirkulärt medskapande när vetet skördas och används till att göra öl eller pizzadeg hos lokala aktörer. Passa på att se ett gyllene vetefält utan att lämna city.
Från ax till limpa har fri entré och visas i Oceanhamen på Pixlapiren.

Aquanauts – Expeditionen
Visas till och med 6 november.
Aquanauts: Expeditionen är lika delar en konstnärlig utställning som en historisk berättelse där besökare får ta del av en fiktiv fantasivärld. Med doftspår och häpnadsväckande teckningar, vetenskap och källkritik samt ljudupptagningar och filmer balanserar Aquanauts på linjen mellan verklighet och fantasi. Utställningen kan beskrivas som audiell, visuell och närmast en kroppslig upplevelse. Något liknande har vi inte sett på Dunkers kulturhus tidigare.
Aquanauts ingår i ordinarie entré och visas på våning tre. Fri entré med Kulturkortet, Tredagarskortet och för barn och unga till och med 18 år.

På Gränsen – Helsingborgs historia och museisamlingar
Permanent utställning.
Gör en riktig djupdykning i Helsingborgs historia och lär dig mer om allt från dinosaurieavtryck till Helsingborgs första bil. I utställningen På gränsen visas en mängd föremål, berättelser och händelser som har utspelat sig i Helsingborg.
På gränsen – Helsingborgs historia och museisamlingar har fri entré och visas på entréplan.

Lämna en kommentar