Vad äcklas du av i matväg?

PS
Paul Svensson

Delikatess i ett land, kräk- och äckelvarning i ett annat. På Disgusting food museum i Malmö visas mat och dryck som får det att både vattnas och vändas i munnen på besökarna. Med Kulturkortet får du äckligt bra rabatt på entrépriset från onsdag till fredag. Testa dina smaklökar och kräkreflexer för endast 120 kronor – ordinarie pris 185 kronor.

Illaluktande tofu från Kina. Stekt marsvin. Fermenterad haj från Island. Och världens mest illaluktande frukt från Thailand. Lägg även till friterade syrsor, spindlar och ost fylld med levande larver. Äckligt? Ja, för oss i Sverige. Var inte för snabb att döma vad människor stoppar i munnen. I Sverige håller vi jämna steg och trycker i oss surströmming, Kalles kaviar och saltlakrits. Helt normalt, om du är svensk. Precis som det hör till vanligheterna för danskar att äta ost som både luktar och smakar död. På Disgusting food museum hittar du det mesta i äcklig matväg (även de svenska och danska delikatesserna).

Äckel är väldigt personligt. Det är kulturellt och det är något man lär sig. Vi lär oss att vi ska tycka att vissa maträtter är äckliga och att andra är delikata, säger Andreas Ahrens.

Och han om någon borde ha koll på det här då han är museumsdirektör på Disgusting food museum i Malmö. Han fortsätter.

Disgusting food museum är mer än bara mat som luktar och smakar äckligt. Vi vill att besökarna ska fundera över vad som egentligen är normalt i matväg. Det handlar inte bara om att öppna munnen, utan även ögonen. Och vi vill också lyfta frågan med proteinkällor. Vad ska vi äta i framtiden för att jorden ska kunna överleva?

Insekter och larver. Det är framtiden enligt många. Nyttigt och naturligt. Och visst kan du smaka dessa små kreatur även i Malmö. Faktum är att du avrundar ditt besök på museet med en tur till provsmakningsbaren. Här serveras det allt från illaluktande ostar och fermenterad haj till svarta ägg, men också saltlakrits från Sverige. Totalt finns det 82 av världens äckligaste maträtter på museet. Vissa kan du läsa om, andra kan du lukta på och vissa kan du även stoppa i munnen. Och det är inte bara doften eller smaken som avgör om det är äckligt eller inte. Det handlar lika mycket om konsistensen på maten som tillvägagångssättet.

Äckel är en av sex grundläggande mänskliga känslor. Vad är äckligt för dig? Passa på att göra ett besök på Disgusting food museum och häpnas över världens mat. Disgusting food museum hittar du på Slagthuset i Malmö. Enklast tar du dig dit med tåg direkt från Helsingborg och sedan promenerar du bara den lilla biten från centralstationen till museet. Det tar max två minuter. Kulturkortsrabatten gäller från onsdag till fredag – du betalar endast 120 kronor (ordinarie pris 185 kronor).  Och oroa dig inte, när vi var där hade det gått hela fem dagar utan något kräkmissöde. Klarar du av ett besök utan att det vänder sig i munnen?

Vad: Disgusting food museum
När: 31 oktober 2018 till 1 september 2019 (onsdag-fredag)
Var: Slagthuset, Malmö
Pris: 120 kr med Kulturkortet, ordinarie pris 185 kr

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Intervju med Andreas Ahrens på Disgusting Food Museum.
Film: Viveka Nilsson

Lämna en kommentar