Vad betyder kultur för dig?

PS
Paul Svensson

Kulturens betydelse är en komplicerad fråga som är både lätt och svår att svara på. Kultur betyder olika för varje person och även dagsformen kan få svaret att skifta i olika nyanser. Det finns mycket kultur i Helsingborg att tycka till om.

Helsingborg. En stad precis vid vattnet. Bara det i sig är härligt och öppnar naturligt upp för sammanstrålning av människor från olika kulturer. Det är klart att det måste finnas kultur på en sådan plats. Ja, det gör det. Och det ska vi vara tacksamma för. Kultur är nödvändigt. Kultur är drömmar. Kultur är fakta. Men kultur är också högst personligt. Det finns ett begrepp som förklarar ordet kultur, dess tydliga värde och ändamål. Men vet du vad? Det är bara du själv som vet vad kultur betyder för just dig.

Kultur är mer än vad ögat ser (även om det ibland också bara är det). Kultur är förändring. Men det är också det som varit. Kultur kan vara tavlor. Det kan vara ett litet budskap i del av ett ännu större bud. Kultur kan vara en utställning. Det kan vara film.  Det kan vara teater. Kultur. Du behöver bara sex bokstäver för att skriva det. Men vet du vad, det är mycket mer än bara ordet. Kultur är smak, helt klart. Värderingar, högst personliga, som avgör om det betyder något eller inte. Det är precis därför kultur är så otroligt viktigt. För vad är egentligen rätt eller fel inom kulturen? Att döma vore att ge sig på en annan människas personlighet och värderingar. Och vem har rätt till det?

Hur får kultur dig att känna på insidan? Kommer du ihåg sist du lyssnade på musik som berörde på riktigt? Eller när du senast såg en utställning som förmedlade både sorg och hopp på samma gång? En bra kulturupplevelse gör dig glad, den kan också göra dig ledsen eller väcka din nyfikenhet till liv. Eller varför inte allt på en och samma gång? Ungefär som ett väl dirigerat orkestermusikstycke med klassisk musik från de forna mästarna. Det finns till exempel en undersökning som menar att desto mer musiken varierar desto större lust får vi att röra på oss, vilket ger ett tillskott av dopamin till hjärnan. Ett tydligt bevis på hur viktigt det är med kulturvariation.

I Helsingborg finns det mycket kultur. Det vore en lögn att påstå att det finns kultur för allas smaker, men utbudet är stort och tillgängligt för de flesta. Den innersta kulturkärnan är högst personlig.

Pablo Picasso sa en gång: Varför försöker du förstå konst? Försöker du förstå fågelns sång?

Lämna en kommentar