Vad döljer sig under ytan i sundet?

ML
Max Lennartsson

Det är bara fyra kilometer till Helsingör från Helsingborg. På ytan är det en ganska trivsam resa på 20 minuter och för helsingborgare känns det knappt som att en har lämnat Sverige. Men har du någon gång tänkt på vad som döljer sig under ytan i det böljande blå? Jonny Magnusson, dykare från Helsingborgs sportdykarklubb Delfinen, berättar och visar både bilder och film från djupet av Öresund.

Sundet är 118 km långt och mellan fyra och fyrtio kilometer brett. Öresund är cirka 50 meter djupt på sina djupaste platser men i regel betydligt grundare än så. Tack vare att vattnet i Öresund har en ganska hög salthalt finns här ett betydligt rikare djurliv än i Östersjön. Totalt finns det cirka 550 djurarter i sundet medan det endast förekommer cirka 50 i Östersjön. Öresund är alltså en livlig plats som man inte alltid tänker på.

Allt detta och lite till får du veta mer om under lunchföreläsningen med Jonny Magnusson, 29 maj 12.15 i Atriet på Dunkers kulturhus. Jonny, aktiv i föreningen Delfinen, berättar med film och bilder om djurlivet i havet, fynd under sina dykningar och människans miljöpåverkan på sundet. Detta är garanterat en djuplodande berättelse om Öresund som du inte vill missa.

Föreläsningen är en del av projektet ”Havresan” som är ett långsiktigt projekt av Lunds Universitet. Projektet har flera olika syften där kunskapsinhämtning och kunskapsspridning är några av dem. De har som motto att ”Visa – Veta – Värna” och vill att kunskapen om och respekten för våra hav ska bli större. Havsresan har genom åren turnerat Skåne runt och varit i bland annat Malmö, Falsterbo, Simrishamn och Kristianstad. Projektet har sin fältvecka, 27 maj – 2 juni, med flera olika aktiviteter. Bland annat blir det vrakdykningar och föreläsningar om akvarellutställningen ”I Oljans Spår” av Melinda Andersson, ”Tumlarens hektiska liv i havet” och skånska marina landskap. Läs hela programmet för Havresans fältvecka här.

Vad? Lunchföreläsning om Öresund, en del av Havsresans fältvecka 2019.

När? Onsdag 29 maj klockan 12:15

Var? Atriet på Dunkers kulturhus

Gratis entré för alla.

Läs mer om Dunkers kulturhus på dunkers.se.

Lämna en kommentar