Vad kan man göra i Kärnan?

HW
Henrik Wilhelmsson

Kärnan är ett av Helsingborgs mest besökta turistmål. Hit kommer såväl helsingborgare som turister för att njuta av den fina utsikten över city och sundet. Men det finns förstås mycket mer att hitta på i Kärnan än att bara titta på staden i rörelse. Här har vi listat fem av våra främsta anledningar till att besöka tornet som har vakat över Helsingborg i runt 700 år.

5: Träna på en historisk träningsplats Hör talas om coreträning? Core betyder ”kärna” på engelska och det är kroppskärnan du tränar om du tar dig hela vägen upp från entrén till takterrassen. Det låter kanske inte särskilt ansträngande att ta sig 35 meter upp, men om du tar två eller tre trappsteg i taget aktiverar du både mage och rygg, ben och rumpa för att nå toppen.

4: Se ner på andra Från toppen av Kärnan är det okej att se ner på andra. Faktum är att det är omöjligt att inte göra det när du befinner dig på Helsingborgs bästa utkikspunkt. Spana på myrorna till människor på marken som ilar fram och tillbaka genom Slottshagsparken. Högst upp på takterrassen är det också ett ypperligt tillfälle att njuta av det fina vädret medan du spanar in bilisterna som står stilla i renoveringstrafiken nere på Järnvägsgatan. På toppen är det omöjligt att inte se ner på andra.  

3: Ta en historisk selfieSträck på dig, rätta till manteln och kronan och ta en selfie med din mobil. En mer historisk bakgrund än Kärnan är svår att hitta. Vi rekommenderar följande hashtags: #kärnanhelsingborg, #toppenpåtoppen, #livetpåtoppen eller #winteriscoming.

2: Samla på likes och följareDen underbara utsikten. Den fantastiska miljön. Genom att posta vackra bilder från din utflykt till Kärnan lär du få fler likes och följare än någonsin på dina sociala nätverk. Men sätt gärna av lite tid efter besöket för att svara alla dina nya beundrare och följare. Bara för att du är på topp ska du inte bli en stropp.

1: Göra en resa genom tid och rum En av Helsingborgs mest synliga, men ändå största hemligheter. För det är inte på många andra ställen som du kan göra en tidsresa på ungefär 700 år genom att bara vara. Men i Kärnan tar du dig från modern citypuls till medeltida äventyr när du klättrar uppför de första stegen vid entrén. På varje våningsplan gör du en ny, intressant resa genom tiden och får på samma gång lära dig mer om den spännande historien bakom Kärnan och Helsingborg.

Kärnan har stått på plats i Helsingborg i snart 700 år. Den här sommaren håller tornet öppet som vanligt. På Kärnans webbplats kan du läsa mer om vad som händer i och runt Kärnan den här sommaren och vilka tider som gäller för att pricka av topplistan (eller för att inspireras att skapa en egen). 

Vad: Kärnan När: Sommaren 2018 Var: Slottshagsparken Pris: 50 kr per person, fri entré med Kulturkortet och för barn under 18 år (under 18 år endast i vuxens sällskap)