Vad surrar Spyflugan Astrid om på Konserthuset?

HW
Henrik Wilhelmsson

På Konserthuset den 19:e september kl 15.00 släpper Maria Jönsson sin femte bok i serien om spyflugan Astrid – ”Spyflugan Astrid – Mitt i musiken”. Boken är en del av ett musikprojekt mellan Helsingborgs Symfoniorkester, Maria Jönsson och kompositören Ulrika Emanuelsson. Boken framförs som musiksaga med bland annat Sara Edwardsson, premiär den 30:e november i år.

Kulturkortet har intervjuat Maria, Ulrika och Lena (projektledare på Konserthuset).

Först och främst: Vem är Spyflugan Astrid?

”Astrid är äldst i en stor syskonskara. Hon är nyfiken och ansvarstagande och att passa syskonen tar mycket av hennes tid. Hon är också ett behov av att vara själv och tänka – mycket av en ensamvarg”, berättar Maria.

”Hon är också klurig och sårbar men ändå modig”, flikar Ulrika in.

”Astrid har fått fler dimensioner av Ulrikas musik. Bland annat har hon scenskräck, det visste hon inte tidigare”, säger Maria.

Vad handlar ”Spyflugan Astrid – Mitt i musiken” om?

”När Astrids mamma en dag läser tidningen ser Astrid en annons som säger: ” Konserthuset behöver fem flugor som är bra på att surra, flugsymfoni ska framföras idag – bråttom kom hit!”. Hon bestämmer sig för att sticka dit med sin lillasyster Sassa. Väl där möter hon kusin Sumpan, Ali och sin bästis Stubbis. Tillsammans utforskar de ”konstiga huset” och försöker hitta rätt bland all instrument och konstiga mojänger – de ställer upp i flugsymfonin såklart”, säger Maria.

Vem är Maria Jönsson? Berätta lite mer om dig själv?

”Jag lärde mig teckna när jag arbetade som tidningstecknare på HD under 10 års tid. Jag började teckna barnböcker när jag träffade Lotta Olsson som jag också har gjort många böcker med.  Sedan dess har jag samarbetat med många författare och till slut blev jag sugen på att göra något eget. Det var då ”Spyflugan Astrid”, berättar Maria.

Vem är du Ulrika? Berätta gärna om dig själv!

”Jag är en tonsättare som komponerar för alla möjliga ensembler och orkestrar, från det lilla kammarmusikaliska formatet till det symfoniska. Med ett stort hjärta för körmusiken, Lundabo och sångare som jag är! Jag studerade på Malmö Musikhögskola och har arbetat mycket med musik för och av barn i olika arrangemang, bl a projektet Nya Unga Toner med Malmösymfonikerna, Musica Vitae och Ensemble Mare Balticum”, säger Ulrika.

Hur går det till när Maria skriver en bok och hur har samarbetet kring boken fungerat?

”Man måste få en idé först. Idén kanske växer fram eller så ploppar den fram av sig själv – det är svårt att säga exakt hur det går till. Just den här boken är beställd av Helsingborgs Konserthus och idén var given. Sen har jag och Ulrika tillsammans spånat och arbetat fram vad den skulle innehålla. Svårigheten med den här boken är att hitta en historia som fungerar som bok, musik och på scen”, berättar Maria.

”Under arbetets gång har vi arbetat med olika skapelser. Det har varit en berättelse som skulle klinga bra, en som ska funka sceniskt under föreställningen och en som ska vara en bok. Det är vitt skilda saker. Vi började i olika ändar innan vi kunde brotta ner det till vad det är idag”, utvecklar Ulrika.

Varför är Astrid en spyfluga? Spontant är det inte ett djur som associeras med sött eller gulligt.

”Det behövs kanske lite mindre gulliga djur i barnboksvärlden. Den verkliga historien är faktiskt att jag fick ett resestipendium och åkte till Grekland. Under den perioden jobbade jag inte så mycket, men kände att jag behövde få något gjort så jag började teckna av en köttfluga som satt i köket. Sen började tankarna och idéerna att komma”, säger Maria.

Vad kan publiken förvänta sig när det är premiärdags 30:e november?

”En unik upplevelse! Det är en musiksaga i modern form med annorlunda ljud som man inte hör i en vanlig symfoni. Det är både sceniskt och musikaliskt – de båda uttrycksformerna förstärker varandra”, berättar Lena.

Musiksagan ”Spyflugan Astrid – Mitt i musiken riktar sig till förskole- och lågstadieelever.

Du hittar föreställningstillfällen och biljettköp här

Skolor hittar föreställningar här