Vågar du följa med på Väsenvandring?

PS
Paul Svensson

Under höstlovet blir det både lite läskigt, spännande och lärorikt på samma gång när väsen ur den svenska folktron smyger fram på ett höstmörk Fredriksdal museer och trädgårdar. Bland de gamla historiska gårdarna och i de mörka skogarna tisslas och tasslas det lite extra mellan 2–3 november när friluftsmuseet arrangerar Väsenvandring utomhus. Vandringen rekommenderas för modiga barn från sex år och uppåt.

BILJETTER TILL ÅRETS VÄSENVANDRING ÄR SLUTSÅLDA.
Förr i tiden var vi skrockfulla svenskar noga med att undvika platser där någon skådat ett väsen. Dessa mystiska varelser förde med sig olyckor och i värsta fall även dödsfall. Väsen träffades oftast på ute i naturen, där de flesta av våra svenska väsen har sina hem än i dag. Vid dammar och vattendrag kunde vandrare träffa på Bäckahästen, Näcken och Sjörået och precis runt husknuten smög vättar och små gårdstomtar. Och hade man riktigt otur fanns det till och med väsen som bosatte sig i samma hus som en själv.

I Helsingborg har du störst chans att träffa på ett riktigt väsen på Fredriksdal museer och trädgårdar. Här finns det gott om gamla historiska gårdar och vidöppna ängar, dammar och mörka skogar. Det är i sådan sagomiljö som troll, nissar och alla andra mystiska väsen trivs bäst.

Väsenvandring är ett populärt arrangemang som har lockat många besökare under åren till Fredriksdal museer och trädgårdar. Förra året blev vandringen inställd på grund av pandemin, men i år har både stora och små, och alla som är nyfikna på att utforska de svenska historierna från förr, möjlighet att följa med. Under vandringen, som tar ungefär 60 minuter, lyser man upp Fredriksdals museiområde med marschaller, små brasor och gammaldags lyktor. Stämningen är viktig för att få till den där kusliga känslan och för att inte skrämma bort de väsen som finns på plats.

Väsenvandring kostar 60 kronor för barn och ungdom upp till 18 år, 160 kronor för vuxen.
Endast förköp gäller och biljetter köper du via hbgkulturbutik.se, i Kulturmagasinets reception samt på Dunkers kulturhus. Begränsat antal biljetter.
Efter vandringen finns det även möjlighet att köpa något gott från Fredriksdals trädgårdskafé. Serveringen sker utomhus.

Vad: Spana efter mystiska väsen
När: 2–3 november 17.00–20.30 SLUTSÅLD
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: 60 kronor för barn och ungdom upp till 18 år, 160 kronor för vuxen

Lämna en kommentar