Välkommen hem till 1972

PS
Paul Svensson

H22 City Expo, som arrangeras i Helsingborg 30 maj–3 juli 2022, kommer inte bara att handla om vad framtiden har att erbjuda bortom dagens datum. Under Helsingborgs stora stadsfest kommer du även ha möjlighet att ta del av framtiden som den såg ut 1972. Låter det märkligt? Det är det inte, snarare fantastiskt. Välkommen hem till 1972.

Visste du att Drottninghög  var Helsingborgs första miljonprogramsområde och att området stod färdigt redan 1969? Området var den tidens innovativa stadsutvecklingsprojekt och under H22 City Expo ger man såväl helsingborgare som hitresta till staden den unika möjligheten att uppleva en rejäl bit av 1972.

Här får du lov att slappa i soffan
Nyfiken på hur det hela går till? Sanningen är den att Helsingborgs stad kommer att förvandla en lägenhet på Drottninghög till en exakt kopia av hur lägenheterna såg ut för 50 år sedan. Lägenheten kommer att bli något av ett temporärt museum där du kommer att befinna dig mitt i historien från förr. Här kommer inte att finnas några montrar och inte heller några skyltar med information om att du inte får lov att röra objekten i lägenheten. Istället vill man att du ska känna dig som hemma. Vad betyder det rent konkret? Jo, här blir det fritt fram att vila en stund i soffan, bläddra i fotoalbumen, läsa tidningen, snoka i köksskåpen och att titta på tv.

Det unika lägenhetsmuseet skapas tillsammans med människor som har bott eller bor på Drottninghög. Allt för att det ska bli så autentiskt som möjligt. För dig som var med när det begav sig blir det verkligen som att komma hem till 1972 igen … ett halvt sekel senare.

Vad: Göra en tidsresa till 1972
När: 30 maj–3 juli 2022
Var: Drottninghög
Pris: fri entré

Foto: AB Helsingborgs-Bild, 1971-05-21 ©Kulturmagasinet/Helsingborgs museer

Lämna en kommentar