Vandringsmusikal om den stora textilstrejken i Helsingborg

LL
Louise Lund
Detta innehåll är äldre än 180 dagar.

Bättre arbetsvillkor och högre lön! Ja, det var målet med den stora textilstrejken i Helsingborg 1904. Över 1 500 sömmerskor från Stenströms skjortfabrik gick då ut i strejk i hopp om att förändra sina arbetsförhållanden. Baserat på denna händelse har Alla tiders teater skapat den nutida vandringsmusikalen Skjortkravallerna. Musikalen har premiär i Landskrona 13 juli och i Helsingborg 25 augusti. Med Kulturkortet får du 50 kronor rabatt på det ordinarie biljettpriset.

Följ med på den moderna vandringsmusikalen om en dramatisk strejk som utspelade sig för över hundra år sedan. Sömmerskorna på Stenströms skjortfabrik fick till slut nog av dåliga arbetsvillkor och för låg lön. Efter en tung natt fylld av kravaller vände sig hela Helsingborg mot Stenströms. Nu var staden på de blåslagna sömmerskornas sida. Lyckligtvis var det sömmerskorna som till sist gick vinnande ur striden efter nya förhandlingar.

Bakom manus och regi står EliSophie Andrée. På scen ser vi bland annat Anita Nyman, Linnéa J Giczi, Mathilda Becker samt ett 20-tal amatörskådespelare och musiker.

Om Alla tiders teater
Alla tiders teater är en fri teatergrupp som verkat i Skåne sedan 1992. Här arbetar man med platsspecifik teater, vilket innebär att föreställningarna inte spelas på en traditionell scen. I stället söker de sig till platser som kan vara medspelare i föreställningarna. Alla tiders teater är både en professionell teater och en förening som engagerar intresserade unga, vuxna och gamla. Amatörskådespelare får chansen att arbeta i produktion tillsammans med professionella kulturutövare – regissörer, scenografer, kostymdesigners, producenter, musiker och skådespelare. ​Alla tiders teater vill också arbeta på ett medvetandegörande sätt med samhälleliga och kulturella normer. Deras strävan är att vara en inkluderande teater, både internt och i det konstnärliga uttrycket.

Vad: vandringsmusikal om den stora textilstrejken i Helsingborg
När: juli och augusti
Var: Tygcentrum i Landskrona och Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg
Entré: 250 kronor med Kulturkortet, ordinarie pris 300 kronor. Läs mer och köp biljetter här.