Vår första jemenitiska Kulturtant är aktuell i klassiskt Shakespeare-drama

HW
Henrik Wilhelmsson

Abduljabbar ”AJ” Alsuhili, Helsingborgs första fristadsgäst, har många strängar på sin lyra. Sedan han kom hit innan jul 2016 har han spelat in en viral Youtube-hit med gamla kollegor från sitt hemland. Han var med i sommarens internationella gatuteaterfestival Passage. Nu spelar han clownen i William Shakespeares klassiska drama Romeo & Julia på Stadsteatern.

Abduljabbar Alsuhili har skådespelat sedan barnsben, i teaterpjäser, radioprogram, och framför allt videoklipp. Han ingår i Youtubegruppen Rwabiit, vars satiriska klipp om tillståndet i Jemen har haft hundratusentals visningar. Efter att kriget bröt ut i Jemen 2015 flydde gruppens medlemmar landet. AJ levde en oviss tillvaro i Jordanien under ett och ett halvt år, halva tiden utan sina barn och sin fru.

Han ansökte om att få bli fristadskonstnär och välkomnades med familjen till Sverige och Helsingborg och anlände i ett vintrigt och kallt Helsingborg strax innan jul 2016. Och under sin tid här har han redan kommit väl in i de svenska rutinerna och eftersom han är en flitig och ambitiös 27-årig ung man tog det inte lång tid innan han engagerade sig kulturellt. Han har gjort parodi på Donald Trumps ”America First”, som fått över 28 000 visning på Youtube. Han var med en egenproducerad akt under gatitetarefestivalen Passage i somras. Han har arrangerat workshops för skolungdomar i hur man gör film och nu är han aktuell som clownen i William Shakespeares klassiska drama Romeo & Julia på Stadsteatern.

Låter det intressant? Läs mer om AJ och hans arbete i Helsingborg här: ”Youtuber från Jemen är fristadskonstnär i Helsingborg”, Hbg stad i HD

Läs mer här om: Romeo & Julia på Helsingborgs Stadsteater Med ett Kulturkort erhåller du så klart rabatt på biljett, glöm nte det!

 

FOTO: AJ i Romeo & Julia på Stadsteatern: Malin ArnessonFOTO: AJ på Kvickbron: Sitisak ForbergFOTO: AJ i Kulturtant-hoodie: Göran Svensson