Var med utan att vara på plats

PS
Paul Svensson

Tack vare den digitala tekniken kan du delta i flera av programpunkterna på H22 City Expo, utan att vara på plats. Genom projektet Be My Body kan du uppleva och interagera med aktiviteter genom livesända och inspelade händelser.

Med dagens teknik kan man livesända nästan allt. Det innebär att fler kan inkluderas i sammanhang där de kanske annars inte hade kunnat delta fysiskt, som i en guidad visning på Dunkers kulturhus, ett midsommarfirande på Fredriksdals museum och trädgårdar, en rhododendronblomning på Sofiero eller kanske en bokcirkel på Helsingborgs stadsbibliotek.
Genom Be My Body kan vi bryta den upplevda ensamheten och isoleringen som många äldre känner, samtidigt som vi kan bjuda in till olika kulturupplevelser i Helsingborgs stad.

Be My Body är en interaktiv aktivitet som du kan uppleva via mobil, padda eller genom att livestreama direkt på en tv-skärm. Med hjälp av en kroppskamera som placeras på en guide kan du enkelt följa med på olika aktiviteter, samtidigt som du har möjlighet att prata med och ställa frågor till guiden. Tekniken tar med andra ord kulturen till exempelvis äldreboendet – och tittaren till kulturen.

Be My Body är ett initiativ som utforskar effekterna av samspelet mellan kultur, digitalisering och äldreomsorg. Ett projekt som främjar allas möjlighet till kulturupplevelser och delaktighet i kulturlivet. Det är inte bara ett viktigt arbete för kultursektorn, utan även en viktig del i arbetet för jämlik hälsa för befolkningen och vårt välbefinnande. Forskning har visat att kulturupplevelser hjälper till att förebygga psykisk ohälsa genom att ge människor ett sammanhang. Det bjuder också in till socialt deltagande, ökar självkänsla och ger livsmening – kanske extra mycket för den målgruppen som har svårt att förflytta sig eller när inte kroppen orkar, men där huvudet hänger med.

Be My Body är en del av kampanjen Låt kulturen visa vägen under H22 City Expo. Läs mer om alla programpunkter på H22 City Expo-webbplatsen. Ta del av kulturen i sociala medier via #h22kultur och #h22culture

Text: Jenny Petersson

Lämna en kommentar