Vårkänslor på gröna Fredriksdal

PS
Paul Svensson

Sol, blå himmel och grönskande natur. Det verkar som att våren har kommit till Helsingborg och inte allra minst till Fredriksdal museer och trädgårdar. I rabatterna sjuder det av liv, lust och färg och från trädkronorna bjuder fåglarna på vårens första konserter. I vår nya artikelserie, Månadens känsla, inleder vi med vårkänslan.

Ja, minsann om inte kalendern visar 1 mars i dag. Det betyder också att det är vår enligt almanackan, även om morgonfrosten varit på besök i Helsingborg ett par dagar. Enligt reglerna ska det egentligen inte räknas som vår förrän dygnsmedeltemperaturen hållit sig över noll grader sju dygn i följd. Vi går dock händelserna i förväg och hälsar våren välkommen redan nu. Vi behöver det. Vi behöver sol. Vi behöver värme. Vi behöver liv. Vi behöver ljusare tider i stunder av mörker.

Med våren kommer ny energi
På Fredriksdal museer och trädgårdar är våren synlig här och där. Gräsmattorna och häckarna är härligt gröna och i rabatterna syns de första tecknen på att våren redan är här. Det är som om att naturen vill säga något till oss efter flera månader med vinter:
”Ge inte upp, hoppet lever och det växer inom oss alla. Det finns i jorden och det finns i våra kroppar.”
Och visst är det så. Med våren kommer ny energi och livskraften bubblar från insidan. Lyssna på fågelsången när du promenerar på de ringlande naturstigarna på Fredriksdal museer och trädgårdar. Från trädkronorna sjunger fåglarna om våren och lyssnar du riktigt noggrant kanske du till och med hör blommorna och de första knopparna viska när du går förbi. Och om inget annat får du titta på myllret av färg. Vintern klär sig alltid i vitt (eller i fem nyanser av grått i Helsingborg) medan våren spatserar omkring i grönt, gult, rosa och lila.

Öppet dagligen 
Det finns mängder av härliga vårtecken på Fredriksdal museer och trädgårdar. Du hittar våren i rabatterna, i skogen, i stallet och även framför den klassiska Fredriksdalsteatern. Här står en fin skulptur av skådespelaren och regissören Nils Poppe och ler i de gröna häckarna. Under våren och sommarens ser hans leende alltid lite bredare ut. Planera in ett besök på Fredriksdal och hitta din egen vårkänsla på plats igen och igen. Grindarna är öppna dagligen mellan klockan 10.00–16.00.

Vad: vårkänslor i Helsingborg
När: våren 2022
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Entré: fri entré till och med 13 april

Lämna en kommentar