Världens hotade djur på Dunkers kulturhus

PS
Paul Svensson

Varje dag dödas fler och fler djur. Tjuvjakt och genom skövlande av väsentliga naturområden. Hur gör vi för att förhindra massutrotningarna? Är det ens möjligt? I utställningen The Thin Line, som visas på Dunkers kulturhus från 25 maj till 20 oktober, kan du se ett urval av naturfotografen Björn Perssons hyllade fotografier som lyfter fram de hotade djurens skönhet.

I mer än 50 miljoner år hade de jorden för sig själva. Hur gick det? Bra, riktigt bra till och med. Sedan kom människan och började röra om i den naturliga grytan. Vad hände? På ungefär 200 000 år har vi lyckats utrota en stor mängd djur och fler är på väg under 2019. Visste du att det dödas en elefant var 15:e minut? Eller att 60 procent av jordens djurliv har dödats av människan sedan 1970? Hur ska det sluta?

Den frågan ställde sig fotografen Björn Persson för många år sedan. Vad kan vi göra för att rädda dessa fantastiska djur? Elefanten. Noshörningen. Leoparden. Tigern. Många är de som behöver skyddas. För Björn Perssons del föll valet på kameran efter flera års arbete inom reklambranschen i Sverige och som viltvårdare i Sydafrika. Han är uppväxt i Helsingborg men bor numera i Stockholm och arbetar för att uppmärksamma vad som händer i världen. Björn har tilldelats flera olika prestigefyllda utmärkelser för sitt dedikerade arbete som djur- och naturfotograf. Han har också gjort boken The Real owners of the planet.

Inga avtryck i den röda sanden. Ingen fågelsång från de gröna trädkronorna i skogen. Inget liv i det djupa blå. Tänk dig en värld utan djur i frihet. En värld där du endast kan se levande djur bakom galler på zoo. Vi är inte där än men tiden är knapp och om vi inte gör något kan det snart bli verklighet. Med sina fantastiska fotografier, som skapar eftertanke och lust till förändring, vill Björn Persson lyfta den livsviktiga frågan om utrotningshotade djurs framtid och överlevnad. För Björn handlar fotograferandet mer om att lyfta fram djurens skönhet än att fokusera på förtvivlan. The Thin Line är en hyllning till världens utrotningshotade arter, kanske de sista i sitt slag. Med hjälp av kameran vill Björn få betraktaren att inse vilken fantastisk skatt som finns där ute. En skatt som är som mest värdefull levande.

The Thin Line blir Björn Perssons första riktigt stora utställning. Här kommer att visas bilder på djur främst från Afrika och även Asien och från isbjörnarnas vinterbadande i Antarktis. Det är på riktigt, fotografier från djurens naturliga habitat. Björn tar närbilder, han kommer djuren nära inpå och kan ta bilder utan avancerade förstoringsobjektiv. Djuren vet att Björn är i närheten, energin syns i deras ögon i fotoögonblicket.

Med Kulturkortet har du alltid fri entré till Dunkers kulturhus och kan njuta av hela utställningen med djur från hela världen utan att åka på safari. Fredagen 24 maj är det vernissage för The Thin Line på Dunkers kulturhus. Då kommer Björn Persson att vara på plats för att berätta mer om sitt arbete och den nya utställningen. Här kommer en intervju vi gjort med Björn som du kan ladda upp med:

 

Vad: The Thin Line – Björn Persson
När: 25 maj – 20 oktober
Var: Dunkers kulturhus
Pris: Fri entré med Kulturkortet, 100 kr ordinarie entréavgift

Lämna en kommentar