Världsnamn på blockflöjt till Konserthuset

HW
Henrik Wilhelmsson

Ingen har som Dan Laurin, med rötter i Helsingborg, förmått att lansera blockflöjten som ett stort instrument, både i Sverige och internationellt.

Dock har han på ett avväpnat förhållande till sitt instrument i sina kommentarer kring svenskars traumatiska förhållande till blockflöjten, som ofta föranletts av tvånget att börja med blockflöjt innan man går vidare till undervisning i gitarr eller piano. Han menar, fritt tolkat, att ”låt barnet börja med vilket instrument som helst, som verkar kul, så löser sig resten”.

Dan Laurin är numera professor i sitt instrument och har som sagt nått internationell ryktbarhet. En stor del av hans repertoar har av naturliga skäl bestått av barockmusik. Lägger man betoningen på de fyra sista bokstäverna, rock, så förstår man vad den tidens musik handlar om. Ingen äldre konstmusikform har ett sådant beat och är så lätt att stampa takten till som barockmusiken. 

Vid kvällens konsert tar sig Dan mycket riktigt an en barockmästare, Johann Helmich Roman, den svenska musikens fader och en tonsättare han ägnat två album åt. 

Med en helt ny och ljudstarkare typ av blockflöjt spelar han också ett verk av den nutida italienska tonsättaren Vito Palumbo, för att sedan avsluta med en ouvertyr av Fanny Mendelssohn. 

Dan Laurin spelar på Konserhuset torsdag 8 mars 19:00. Ordinarie biljettpris 310 kr. Kulturkortsinnehavare 263 kr.

Läs mer om Dan Laurin och kvällens konsert.