Världspianister till Helsingborg

PS
Paul Svensson

Helsingborg pianofestival arrangeras 26–29 augusti och den stora nyheten i år är att festivalen tar sin plats både på Dunkers kulturhus och Helsingborg konserthus. Fyra världspianister kommer till Helsingborg för att spela klassisk musik och det blir även intressanta föredrag, familjeprogram, lunch- och utomhuskonserter. Biljetter finns till försäljning nu och med Kulturkortet får du fin rabatt på konsertbiljetterna samt årets festivalpass.

Under tidigare år har Dunkers kulturhus varit den givna platsen för Helsingborg pianofestival. I år delar man upp festivalen och arrangerar kvällskonserterna på Helsingborgs konserthus medan övrigt program är på Dunkers kulturhus. Dunkers kulturhus står fortfarande som nav för hela festivalen med en stor mängd programpunkter som belyser piano på olika sätt. De flesta av programpunkterna på kulturhuset har dessutom fri entré.

Foto från vänster till höger:
Olga Kern: Fernando Baez; Kate Liu ©Kate Liu ; Javier Perianes ©Igor Studio; Angela Hewitt ©Angela Hewitt.

Gällande världspianisterna får Helsingborg och konserthuset i år ta emot Olga Kern, Javier Perianes, Kate Liu och Angela Hewitt. Helsingborgspubliken har tidigare mött både Angela och Olga, medan Javier och Kate är med i festivalen för första gången.

Olga Kern inleder kvällskonserterna 26 augusti med Beethoven och Gershwin. Javier Perianes är inte särskilt känd i Sverige ännu men ett desto större namn utomlands. Fredag 27 augusti bjuder spanjoren på musik från landsmannen Enrique Granados musikaliska tolkningar av Goyas konst samt även verk av Liszt och Wagner. Kate Liu har sina rötter i Sinapore men är uppväxt i USA. Vid lördagens konsert spelar hon bland annat stycken av Chopin och Brahms. Kanadensiska Angela Hewit avrundar kvällskonserterna söndag 29 augusti med musik från Bach och Couperin. Biljetter till konserterna släpps 2 augusti och kostar 315 kronor stycket med Kulturkortet, ordinarie entré 370 kronor.

Övriga programpunkter under festivalen arrangeras på Dunkers kulturhus och de flesta av dem har fri entré. Notera dock att du måste hämta upp en biljett för att säkra din plats till just den föreställning eller det föredrag du är intresserad av.

I år arrangeras tre föredrag i atriet och först ut är Per Nyrén och Lennart Stenkvist som den 27 augusti kåserar kring en magiska flygeln som kan återskapa live-upptagningar med legendariska pianister. Dagen efter får vi chansen att veta mer om hur det är att skriva om musik när vi träffar de båda musikkritikerna Gunilla Brodrej och Tobias Lund. Beethovenexperten Åke Holmqvist avrundar med att prata om sin nya bok, Den användbare titanen. Samtliga föredrag har fri entré men besökare måste ändå boka biljett på hbgkulturbutik.se eller i biljettkassan på Dunkers kulturhus. Biljettsläpp 2 augusti.

Ett annat populärt inslag under pianofestivalen är lunchkonserterna med unga pianobegåvingar. Under tre dagar bjuder de publiken på sina musikaliska tolkningar. Nytt för i år är att dessa unga pianister också spelar klassiska pärlor på Dunkers kulturhus terrasstrappor mot sundet. I år blir det även tre miniföredrag med Per Nyrén där han rätar ut frågetecken kring om man kan tävla i piano, undersöker om piano kan sjunga och berättar mer om mysteriet med sonatform. Under festivalen blir det även pianoquiz, piano och poesi med Rainer Lindblom och Sofia Isaksson, pianoslakt med Spektra samt en inledande vernissage 25 augusti där den engelska konstnären Kate Petersen tar reda på hur den riktiga månskenssonaten egentligen låter. Hämta dina gratisbiljetter på hbgkulturbutik.se eller i biljettkassan på Dunkers kulturhus från och med 2 augusti.

På Dunkers kulturhus arrangeras också musikföreställningen Klavertramp, som leder publiken in i klaviaturens spännande värld. Föreställningen riktar sig främst till barn från fyra år och tar med publiken till Dunkers kulturhus innersta. Här får de möta olika sorters instrument och miljöer och skådespelare, dansare och musiker som gör föreställningen levande. Max 20 personer per föreställning. Biljetterna kostar 60 kronor per person och säljs via hbgkulturbutik.se och i biljettkassan på Dunkers kulturhus.

Biljetter till kvällskonserterna kan du köpa från och med 2 augusti på Helsingborgs konserthus webbplats, i kassan på konserthuset eller på Dunkers kulturhus. Ett festivalpass, som ger dig tillgång till samtliga konserter, säljes endast på Helsingborgs konserthus och på Dunkers kulturhus.
dunkerskulturhus.se kan du läsa mer om årets program och planera din festival. Helsingborg pianofestival är ett samarbete med Musik i Syd.

Vad: Klassisk pianomusik i Helsingborg
När: 26–29 augusti
Var: Dunkers kulturhus och Helsingborgs konserthus
Pris: Enstaka konserter 315 kronor med Kulturkortet, ordinarie pris 370 kronor. Festivalpass till samtliga konserter 1110 med Kulturkortet, ordinarie pris 1258

Lämna en kommentar