Världspoesidagen på Stadsbiblioteket

TE
Tommy Esbjörnsson

Världspoesidagen, eller Internationella poesidagen, är en temadag som infaller 21 mars och som inrättades 1999 av Unesco. Syftet med temadagen är att uppmuntra till att läsa, skriva, undervisa och publicera poesi.
I Helsingborg, Malmö och Lund har dagen vuxit till fyra dagar, 18-21 mars. Det är första gången som Helsingborg är med att arrangera den här poesifestivalen med sin internationella utblick.

Det är sex poeter som samtliga besöker de tre städerna för uppläsningar, samtal och diskussioner.
Till Helsingborg kommer de som sagt 19 mars 14.00-16.00. De sex poeterna är:

Karoline Brændjord (Norge)
Rómulo Bustos (Colombia)
Ananda Devi (Mauritius)
Carolyne Forché (USA)
Madeleine Gustafsson (Sverige)
Ilya Kaminsky (USA/Ukraina)

Karoline Brændjord, född 1990, är bosatt i Oslo. Hon har gått på Skrivekunstakademiet i Hordaland. Jag vill vakna till världen är hennes debut. Den tilldelades både Kritikerprisen och Tarjei Vesaas debutantpris 2020.

Rómulo Bustos, född 1954, är en av de mest hyllade poeterna i Colombia. Han är författare, poet, essäist och professor vid Universidad de Cartagena. 1993 tilldelades han det nationella priset för poesi från den Nationella Kulturministeriet.

Ananda Devi, född 1957, växte upp i en indiskättad familj på ön Mauritius utanför Afrikas östra kust och bor idag i Schweiz. Hon har en stor produktion av romaner, poesi, essäer och artiklar bakom sig, men har hittills presenterats med några enstaka noveller på svenska samt diktsamlingen ”Tidvatten solskörd” på Ellerströms förlag.

Carolyn Forché, född 1950. Carolyns diktsamling The Country Between såldes i tiotusentals exemplar i USA. Hennes antologier med vittnespoesi från olika länder har fått stor uppmärksamhet, liksom den flerfaldigt belönade memoarvolymen What You Have Heard Is True (2019). På svenska finns Landet mellan oss (1984) och urvalsvolymen Mot slutet (2020).

Madeleine Gustafsson, född 1937, är poet, litteraturkritiker och översättare. Hon är hedersdoktor vid konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Madeleine debuterade med essäboken Utopien och dess skugga: studier i samtida fransk idédebatt 1978. Hon är aktuell med En underlig plats samlade dikter samt ledamot i Samfundet De Nio sedan 1999.

Ilya Kaminsky, född 1977 i Odessa och bosatt i USA. Hans senaste bok är De dövas republik som kom ut på svenska 2020 på Rámus förlag. Boken nominerades till National Book Award och prisades med National Jewish Book Award. Dikterna konfronterar vår tids grymheter och vår kollektiva tystnad.

De fyra dagarna har många inblandade att tacka:
Malmö stadsbibliotek, Lunds stadsbibliotek, Helsingborgs bibliotek, Bokhandeln ANTI, Malmö konsthall, Rámus förlag, Ellerströms förlag, Galleri Ping-Pong, Författarcentrum Syd och Smockadolls.

Världspoesidagen arrangeras tack vare bidrag från Region Skåne, Svenska Akademien, Kulturrådet och Malmö Stad.

Vad: Världspoesidagen
Var: Helsingborgs stadsbibliotek
När: Söndag 19 mars 14.00-16.00
Hur: Fri entré