Väsenvandring på Fredriksdal

PS
Paul Svensson

På Fredriksdal museer och trädgårdar finns det många sagolika miljöer där väsen ur den svenska folktron trivs. Bland de historiska gårdarna och i de mörka skogarna tisslas och tasslas det lite extra mellan 1–2 november när friluftsmuseet arrangerar Väsenvandring. Vandringen rekommenderas för modiga barn från sex år och uppåt.

Det hör till höstlovssederna i Helsingborg att Fredriksdal museer och trädgårdar bjuder in till Väsenvandring på museiområdet. Under vandringen smyckar man naturstigarna och lyser upp med marschaller, små brasor och gammaldags lyktor. Stämningen är viktig för att få den där lite kusliga känslan på plats i höstmörkret.

Varje år fokuserar man lite extra på något nytt väsen och i år blir första gången man berättar om den osaliga lyktgubben. Lyktgubben är en död bonde som inte är nöjd med hur åkermarken fördelats på hans ägor. För den som tror att det inte finns några väsen i stan är det dags att tänka om. Här finns det många ställen som våra svenska väsen uppskattar. De lever kvar i skogen, på ängarna, i jordhålor och i de gamla gårdarna och i husen. Räkna med att det tassas och väser, fnyses och krafsar lite extra på museiområdet när mörkret faller på.

Vandringen tar ungefär 60 minuter och passen är uppdelade från klockan 17.00 till 20.30. Biljetter går endast att förköpa via hbgkulturbutik.se, i Kulturmagasinets reception på Fredriksdal museer och trädgårdar och i entrén på Dunkers kulturhus. På just detta arrangemang finns det inte någon rabatt med Kulturkortet. Ordinarie entré är 160 kronor för vuxen och 60 kronor för barn och unga till och med 18 år. Väsenvandring rekommenderas från sex år och uppåt.