Väsenvandring på Fredriksdal under höstlovet

PS
Paul Svensson

I slutet av oktober arrangerar Fredriksdal museer och trädgårdar Väsenvandring. Det är en spännande och lite läskig vandring där man berättar om sägenomspunna väsen från den svenska folktron. Och kanske smyger sig ett väsen eller två fram under besöket. Väsenvandring sker helt och hållet utomhus och rekommenderas för barn från sex år och uppåt.

Arrangemanget är slutsålt.

Det finns gott om ruggiga berättelser om läskiga väsen i den svenska folktron men det finns också många historier om snälla väsen. Om du ska få chansen att se eller höra ett väsen finns det knappast någon bättre plats i Helsingborg än på Fredriksdals museer och trädgårdar. Det är nämligen i precis sådan miljö som de trivs bäst. Historiska gårdar och hus i trä, ängar och skogar är som hämtade ur vilken svensk saga som helst.

– Det här är både lärorikt och läskigt på samma gång. Det är en resa tillbaka till en tid när troll och älvor befolkade skogens ängar. I Helsingborg är Fredriksdal en fantastisk plats där skickliga berättare lyckas förflytta besökarna till en tid när tron på väsen var stark, säger Åsa Hässlekvist, kulturpedagog på Fredriksdal museer och trädgårdar.

Årets Väsenvandring arrangeras under höstlovet, 27–28 oktober, mellan klockan 17.00–20.30. Än så länge är Fredriksdal ganska hemlighetsfulla med vilka väsen som kan tänkas dyka upp. Förmodligen ligger de just nu i slutförhandlingarna med allt från skogstroll och gårdstomtar till vittror och mylingar.

Under vandringen, som tar ungefär 60 minuter, lyser man upp Fredriksdal med marschaller, små brasor och gammaldags lyktor. Tanken är att det ska vara precis som förr, stämningen är viktig för att få till den där kusliga känslan. Vandringen kostar 160 kronor för vuxen och 60 kronor för barn och ungdom upp till 18 år. Biljetter går endast att förköpa via hbgkulturbutik.se, i Kulturmagasinets reception samt på Dunkers kulturhus. För att du som besökare ska kunna hålla tryggt avstånd till andra besökare är det max 25 personer per vandring som gäller (flera vandringar arrangeras per tillfälle).

Efter vandringen finns det även möjlighet att köpa kokt korv med bröd samt kanelbulle och varm choklad från Fredriksdals trädgårdskafé. Serveringen sker utomhus.

Vad: Väsenvandring
När: 27-28 oktober, 17.00–20.30
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: 160 kronor för vuxen, 60 kronor för barn och ungdom upp till 18 år. Arrangemanget är slutsålt.

Lämna en kommentar