Vem är din ros?

HW
Henrik Wilhelmsson

Rosor är individer. Varenda en har en personlighet. Vissa rosor kräver massor med bekräftelse, andra nöjer sig med ett flirtigt ögonkast någon gång då och då. Har du träffat ditt livs ros? Kanske händer det i helgen. På lördag och söndag vallfärdar rosentusiaster från när och fjärran för att förlusta sig i hav och dofter av blommornas blomma på Fredriksdals årliga Rosdagar. Kommer du? Här är ett rosintro av rospersonligheter. Och hur de kan matchas med din personlighet. Varning för livslång kärlek!

Rosen för den late

Rhapsody in Blue. Foto: Katarina Fagerström

Det doftar kryddnejlika, kanel, kanderad apelsin, vitsippa och gräs i den lates trädgård. För den som inte vill eller hinner sköta sina rosor med varsam hand, är den lättodlade Rhapsody in Blue att rekommendera. Lila och, ovanligt nog, nästan blå smyckar den vackert trots sparsam kärlek från sin ägare. En annan latmansros är pimpinellrosen Single Cherry. Den är lika lättskött som Rhapsody in Blue men har en stark doft av vin. Nyponen efter blomningen bildar en ”guldkrona”. Och inte vilken guldkrona som helst. Är den late trots allt lite pyssligt lagd, kan Single Cherrys nypon användas till att smaksätta brännvin med.

Rosen för semesterfiraren

Minette. Foto: Jakob Sandberg

Du kan så gott som ignorera dess existens. Vissa rosor är, i högst positiva bemärkelse, tåliga som kackerlackor. Bortglömd och gudsförgäten som bara Minette kan bli, står hon ljuvt och plirar på den sporadiskt besökta torptomten. År efter år. Du kan i princip bränna ner hela marken och skogen runt omkring. Men Minette står kvar och smäktar. Allt Minette vill ha är regn och ljus. Kärlek är inget hon begär, hon sprider villkorslöst med glädje och väldoft ändå.

För den velige

Rosa Mundi. Foto: Amandabhslater

Den velige lider. Här är en ros för den som har svårt att bekänna färg. En mutation av Gallicarosen har gjort en del rosor randiga. Den velige kan vila ögonen på Rosa Mundi och Ferdinand Pichard när han behöver tröst för felaktigt tagna beslut. De randiga buskrosorna är dessutom lättodlade och belönar de goda besluten med en storslagen godisblomning om året.

Rosen för excentrikern

Viridiflora. Foto: Matt Lavin

Får det lov att vara en knallgrön ros med doft av kåda, gräs och hö? Eller en ros med ”päls” på stjälkar, foderblad och bladskaft? Rosor som Viridiflora och Mousseux de Japon passar den som vill ge sin trädgård ett rosinslag bortom det ordinära. Kanske är excentrikern en van trendsättare. Precis som mossrosornas pälsväxt en gång banade väg för plysch och tofsar i den engelska inredningen, väntar säkert oanad inspiration för excentrikern och hans rosval.

Rosen för romantikern

Ingrid Bergman. Foto: SomeoneElse

Ingrid Bergman, Maria Callas, Madame Butterfly. Sköna divor med fascinerande personligheter som äter uppmärksamhet liksom andra andas luft. Detsamma gör de rosor som har uppkallats efter de stora stjärnorna. Precis som en kärleksrelation kräver dessa hybridrosor massor med ömsint omsorg, gediget intresse och idel uppvaktning. Dag ut och dag in. En rabatt av sensationellt vackra troféer gör dock lyckan kort. Rosdivor lever inte länge. Men vad gör det när det för en sekund i livet är vackert så det förslår?

Rosen för den trångbodde

Magna Charta. Foto: Sven-Olof Larsén

Färgen är mörkrosa, nästan purpur. Den får vilken grå fasad som helst att lysa. Magna Charta har en klassisk rosform som du får glädjen av att uppleva flera gånger om sommaren. Bäst av allt är att en sådan remonterande skönhet trivs i kruka! Ställ ut den på balkongen. Inte ens grannens grillos och feströkning kan förta Magna Chartas väldoftande härlighet.

Rosdagarna med guidade vandringar med mycket mera, 29-30 juni klockan 10-18.

OBS! Höjt inträdespris 120 kr för vuxna, 60 kronor för studenter över 19 år mot uppvisande av studentleg, gratis för barn och unga till och med 18 år, fri entré med Kulturkortet.

Fakta: Maria Nyman Nilsson, landskapsarkitekt, och Lars-Åke Gustavsson, botanist och chef för POM-trädgården på Fredriksdal.

På bilderna: 1. En besökare laddar om i skuggan av roshändelser och buskar; 2. nedslag i Fredriksdals kända rosarium; 3. besökare får medhavda rosor sortbestämda av Fredriksdals rosexperter; 4. rosor, rosor, rosor en solig Rosdag i det förflutna. Foto: Katarina Fagerström