Vem är klockspelaren i Rådhuset?

HW
Henrik Wilhelmsson

Vad är detta för låt nu då? Men är det inte, jo Fångad av en stormvind ju! Ibland vet du, men ibland vet du inte vad klockspelet i Rådhuset spelar. Och än mindre vet du kanske vem som är dj:en bakom låtlistan. Men nu behöver du inte undra längre. Vi har nämligen varit uppe i tornet och hälsat på Mikael Kanarva – Helsingborgs nye klockspelare! 

Nu sitter han ju inte allra högst upp i Rådhuset som de gjorde förr, utan någon våning ner strax ovanför fullmäktigesalen, där det är betydligt mindre dragigt. En liten keyboard är kopplad till en maskin där han kan schemalägga repertoaren som han vill, och den är i sin tur kopplad till högtalarna. Det är alltså inte de riktiga klockorna som spelar.

”Det är ju ett hedersuppdrag det här, att ha hela staden som publik. Jag har frihet under ansvar kan man säga.”

Till vardags jobbar Mikael som pianolärare på Helsingborgs kulturskola och har drivit Helsingborg Pianofestival i många år. Förra året lade han klockspelare till CV:t och tog över efter Lars-Olof Johansson som haft uppdraget sedan 1992. Einar Nilsson hade uppdraget åren 1960-1992.

”Ja det är ett väldigt troget tjänstgörande”, skrattar Mikael.

Han har helt fria händer när det kommer till val av musik, men repertoaren innehåller tre block.

”Först har vi årstidsmusiken som går tre gånger om dagen och som såklart är kopplat till årstiderna. Sen har vi lördagskonsertserien som har olika teman. Där har jag hittills haft bland annat mello-tema och barnmelodier-tema. Och till sist har vi högtidskonserterna som spelas vid exempelvis påsk, valborg, jul och så vidare.”

Har du spelat live här uppifrån någon gång?

”Nej inte än. Jag vill gärna spela in melodierna i lugn och ro. Men man vet aldrig. Kanske någon gång.”

Vill du höra din egen favoritlåt från Rådhusets högtalare? Mikael tar gärna emot önskelåtar. Mejla honom på mikael.kanarva@helsingborg.se så kanske din låt kommer med i repertoaren.

”Ingenting är omöjligt, jag är öppen för alla genrer. Och jag försöker ta med både det man känner igen och det som är mindre känt. Men det finns såklart mindre lämpade låtar där efterklangen blir för lång som klockspel så det blir en enda gröt. Men testa kan man alltid!”