Vernissage för ITALIA

HW
Henrik Wilhelmsson

”Do you like the hanging like that” frågar Lorenzo Castore när vi står i hans rum i utställningen. Han syftar på att fotografierna är hängda lite annorlunda, där varje foto berör ett annat vid ramarnas hörn. De andra två rummen, som är exakt lika stora som Lorenzos, är Anders Petersen och Martin Bogrens. Alla tre har tagit sig an Italien via kameralinsen och utställningen blir en resa bland deras olika fotografiska uttryck när du rör dig genom rummen.

Visas 21 april – 3 september 2017. Vernissage 20 april 18:00.

Fri entré med Kulturkortet hela utställninsgperioden. 

Lorenzo och jag småsnackar och tittar på medan Dunkers utställningstekniker skruvar, fixar belysning och hänger foton. Han berättar att hans rum är väldigt familjärt. Flera av fotona visar människor han känner nära och han har till och med tagit ett foto på ett collage med bilder från sin barndom. ”Jag har ju haft helt andra möjligheter att ta bilder i Italien. Det är mitt hem och min vardag, så på så vis skiljer vi oss kanske åt i vad vi väljer att lyfta fram.” Men de tre har även likheter i sitt fotande. De går på känsla och instinkt snarare än hjärna, säger han.

Men hur tar man vissa av dessa bilder? Bilder som visar människor i privata situationer och med ansiktsuttryck som tycks omedvetna eller oberörda om att kameran tittar och knäpps av. Lorenzo förklarar att man helt enkelt hamnar i situationer med folk för att kunna ta dessa bilder. Man är med dem och knäpper av instinktivt. ”Men distansen finns alltid, oavsett vem det är. Även i de närmsta relationer finns en distans, ingen kan ta sig alldeles in till någon annan. Att fota är att försöka komma lite närmre men aldrig lyckas helt. Det är något ensamt över det, men så är det för alla.”

Vi lämnar Lorenzos rum och går för att leta efter Anders och Martin, som tydligen sitter längst in i ett rum och febrilt fixar det sista med inbjudningar. ”Ska vi bjuda in skatteverket? Jag har epostadressen här” följt av ett garv, hör jag när jag kommer in i rummet. Det är en munter trio som ställer ut på Dunkers. Martin Bogren och Lorenzo Castore är måna om nestorn Anders Petersen och föreslår att vi tar gruppbilden i hans rum. Efter lite diskussioner om vilken vägg som blir en bra bakgrund fastnar de alla tre till sist.

Missa inte deras fotoutställning. ITALIA har något för alla att hitta i bilderna. Det är stämningsfullt, snyggt och inspirerande.  

Vernissage den 20 april 18:00-20:00. Alla fotograferna är på plats.

Specialvisning 22 april 13:00. Guidas du runt av Martin Bogren och curator Kristina Möster Nilsson. 

Allt som händer i ITALIA hittar du på Dunkers hemsida.