Vernissage för Ung Svensk Form 2024 på Dunkers kulturhus

EB
Elin Blomfeldt
Ung Svensk Form 2024

Utställningen Ung Svensk Form öppnar på Dunkers kulturhus. Torsdag 29 februari klockan 18.00 hålls det vernissage i utställningshall 3 där Axel Swanstein, utställningsproducent Dunkers kulturhus, och Karin Wiberg, projektledare Ung Svensk Form, inviger utställningen.

Om Ung svensk form
Ung Svensk Form är en årlig utmärkelse och vandringsutställning som drivs av Svensk Form och pågått sedan 1998. Huvudsyftet är att bredda kunskapen om ung och nyskapande svensk design. Ur hundratals ansökningar utser en renommerad jury 24 vinnare, som därefter deltar i den turnerande utställningen. Under 2024 visas utställningen på sex av landets kulturcentrum och museer. Ung Svensk Form blir som en rapport av det senaste och mest innovativa som sker på universitet och högskolor inom formgivning. Flera av de mest kända namnen inom svensk formgivning startade en gång i tiden sin karriär i Ung Svensk Form.

Med start 2024 går Dunkers kulturhus in som ny huvudproducent och presenterar en helt ny utställningsform som kallas Årsringar. Årsringar är formgiven av Matti Klenell och har fokus på hållbarhet, återanvändning och förändring över tid. Utställningskonceptet kombinerar hållbarhet, kreativitet och unik visuell estetik för att skapa en dynamisk utställning och går i bräschen för hur man bör hushålla med resurser.

Utställningen Ung Svensk Form 2024 är en samproduktion mellan Svensk Form och Dunkers kulturhus. Projektet genomförs i samarbete med Ikea of Sweden, Ikea Museum, Malmö stad, Stockholm Furniture Fair, Svenskt Trä och en lång rad med stipendiegivare och utställningsarrangörer.

Vernissage och guidad visning med Axel Swanstein
Utställningen visas på entréplan på Dunkers kulturhus och invigs med en öppen vernissage 29 februari klockan 18.00. Under vernissagen är utställningsproducent Axel Swanstein på plats och visar i utställningshallen. Fri entré.

Vad: vernissage Ung Svensk Form 2024
När: 29 februari klockan 18.00, invigningstal 18.10
Var: utställningshall 3, entréplan, Dunkers kulturhus
Entré: fri entré