”Vi fejkar nyheter – men du kan lita på oss”

HW
Henrik Wilhelmsson
Detta innehåll är äldre än 180 dagar.

”Hörde du det på bussen? Vem var det som sa det? Ah, du läste det på internet! Finns det några säkra källor? Inte? Det är lugnt, vi kör på artikeln ändå. Läsarna älskar den här typen av nyheter!”

Låter det obehagligt? Kanske har även du råkat ut för en fejkad nyhet, eller till och med omedvetet spridit något som inte var sant via Facebook? Lugn, du är inte ensam. Fejkade nyheter har varit i farten ända sedan tiden då Kleopatra hade problem med sand mellan tårna. Onsdagen den 4 oktober kommer Camilla Nothhaft, forskare och lärare i Public Relations och lobbying, till Dunkers kulturhus för att föreläsa om fejkade nyheter i föreläsningsserien ”Världen av i dag”. Vi passade på att ställa ett par frågor om sociala medier, det amerikanska presidentvalet och om hon själv hade råkat ut för spridning av desinformation.

Hur stor inverkan har fejkade nyheter i dagens samhälle? Finns det en risk att den här typen av nyheter kan komma att underminera dagspress trovärdighet? 

Det har fått en enorm inverkan. Huruvida det underminerar dagspress trovärdighet beror på hur medierna reagerar, men också på om politikerna tar sitt ansvar. Vi har redan sett några fina exempel tycker jag på hur medierna arbetar proaktivt, som att märka olika texter med vad det är för typ av texter, men det är klart inte tillräckligt. Det finns ett ansvar både hos medier och politiker att se till att inte öka klassklyftorna när det gäller tillgång till god journalistik. Journalistik har alltid kostat, antingen ett lösnummer, en prenumeration eller en promenad till biblioteket, men nu när det finns så många källor tillgängliga gratis är kvalitetsjournalistik en kostnad som alltför många inte anser sig ha råd med. Det är ett oerhört demokratiskt problem där medier och politiker måste finna en lösning. 

Vad bör man tänka på om man misstänker att en nyhet är fejkad? 

Låta bli att dela den. Det bästa är att helt och hållet låta den vara. Att dela vidare och kommentera att nyheten är fejkad är ju också ett sätt att sprida nyheten i sig. 

Inom vilket/vilka område är det vanligast att fejkade nyheter förekommer?

Det känner jag inte till. 

Vilken är den största skillnaden på fejkade nyheter i dag jämfört med fejkade nyheter från exempelvis tidigt 1800- och 1900-tal?

Spridningen och hastigheten. 

Tror du att fejkade nyheter spelade en viktig roll under kampanjarbetet i det senaste presidentvalet i USA? Och om du tror att de spelade en stor roll, kan vi förvänta oss fler kampanjer efter samma mall även i andra länders val?

Det vet vi genom forskning att det gjorde. Om samma mall används är tveksamt, tekniken utvecklas hela tiden, men säkerligen kommer vi se kampanjer som liknar den vi såg tidigare. 

Går det att stoppa fejkade nyheter i det långa loppet?

I den vidare bemärkelsen har det alltid funnits och kommer alltid att finnas. Samhället måste satsa på kvalitetsjournalistik för medborgarnas rätt att bli informerade om vad som händer i världen.  

Hur stort ansvar har sociala medier och dagspress för att stoppa spridningen av fejkade nyheter i sina kanaler?

Sociala medier är tveksamt anser jag. Vilken kompetens har de att bedöma vad som är riktigt och vad som inte är det? Med sociala medier tror jag problemet är det motsatta: att de anser sig ha rätt att filtrera vad som är korrekt och vad som inte är det. Dagspressen däremot har ett enormt ansvar. Det är de som måste ta det nu omedelbart. 

Har du själv gått på en riktig nit och spridit fejkade nyheter via Facebook?

Inte vad jag vet! Däremot klickade jag på en länk nyligen för att titta på något renoverat hus som jag sedan förstod var en sådan här click-bait. Jag kände mig oerhört dum och irriterad på mig själv.  

Vem som helst kan skapa, eller råka ut för, fejkade nyheter och uppseendeväckande rubriker. Vill du veta mer om begreppet och hur du undviker att blir förd bakom ljuset? Ta dig då ner till Dunkers kulturhus onsdagen den 4 oktober. Föreläsningen med Camilla är gratis och börjar klockan 12.00 i atriet. Garanterat sandfritt!

Vad: Föreläsning med Camilla Nothhaft När: 4 oktober, klockan 12.00 Var: Atriet i Dunkers kulturhus, entréplan Entré: Alltid fri entré på hela Dunkers entréplan

Läs mer om föreläsningen med Camilla Nothhaft

Prenumerera på vårt nyhetsbrev