Vi lämnar kulturåret 2021 bakom oss

PS
Paul Svensson
Fira

Precis som de flesta år här i Helsingborg (och i resten av vida världen) levererade även 2021 365 dagar. Det har varit ett omtumlande år kantat av pandemi och restriktioner men också av fina kulturupplevelser och nya erfarenheter. I årets nyårskrönika delar några ur redaktionen med sig av sina egna kulturfavoriter från det gånga året. Det blir allt från efterlängtad julstämning till ikoniska stunder i historien och musik som fick publiken att lyfta hela taket.

Caroline Flindt, grafisk formgivare
Jul på Fredriksdal
Eftersom julen blev inställd för de flesta under 2020, och även julmarknaden Jul på Fredriksdal, kändes det extra mysigt att få komma tillbaka i år och strosa runt bland julpynt, tända ljus, känna doften av blommor och granar, uppleva värmen av tända vedstockar och smaka på god mat. Och att få vara bland folk! Det gjorde att det stundtals kändes precis som förr. Dessutom var det också snö på marken, vilket bidrog till att julstämningen förhöjdes markant. Tänk vad man kan sakna de enklaste sakerna när man inte längre har tillgång till det.

Dennis Nilsson, pressansvarig kommunikatör
Blomsteråret på Fredriksdal
Årets soliga höjdpunkt måste ändå vara Fredriksdals satsning på snittblommor. Sveriges första partävling i floristik arrangerades på friluftsmuseet, den nya utomhusutställningen om slow flowers-rörelsen poppade upp likt knoppar som brast och levererade både intryck och kunskap. Men framför allt är Fredriksdals nya snittblomsland värt att hylla till skyarna. En fantastiskt härligt levande och färggrann plats.
Att ha tillgång till djur och natur mitt inne i stan är rena lyxen, men att dessutom, efter en promenad genom Fredriksdal vackra områden, kunna köpa med sig härligt bundna snittblomsbuketter är verkligen att sätta guldkant på den gröna känsla jag bär med sig när jag varit på Fredriksdal.

Viveka Nilsson, digital projektledare
Ikoner – fotografier av Larsåke Thuresson
En av de utställningar jag mest såg fram emot under 2021 var Ikoner – fotografier av Larsåke Thuresson. Dels för att det var en fotoutställning, som jag tycker Dunkers kulturhus alltid gör bra, och dels för att historierna bakom fotografierna känns så levande att det är som att göra en tidsresa till 1960- och 1970-talen. Jag hade också turen att få gå en runda själv i utställningen med Larsåke och lyssna till hans anekdoter om hur bilderna kommit till.
Jag kan inte låta bli att avundas honom. Han var där, på rätt plats vid rätt tidpunkt, i centrum för pophistoriens mest galna och händelserika tid. Han var där med kameran när Bob Dylan släppte garden och började skoja och skämta medan han släntrade fram på gatan. Larsåke tog de första bilderna på en ung, blyg, lovande artist som hette Ted Gärdestad. Han åkte ut till Skansen med Björn och Benny för att hitta något som skulle se typiskt svenskt ut, för en bild till en internationell artikel (de hittade en isbjörn som syns i bakgrunden i bilden). Larsåke kunde också beskriva exakt hur stämningen var när Paul, John, George och Ringo tittade ut från flygplanet på Arlanda 1964. Fotograferna trängdes för att få den bästa bilden framifrån. Larsåke såg sin chans i den öppna dörren baktill på flygplanet, sprang in, och fick en unik bild på fyra förvånade Beatlar som tittar in i hans kamera med folkhavet bakom sig.
En härligt galen tid som jag tyvärr missade. Men tack vare Larsåkes fotografier och att utställningen Ikoner hamnade här i Helsingborg på Dunkers kulturhus kunde jag ändå få en sniff, en känsla av hur det var då. Det tar jag med mig från kulturåret 2021.

Göran Svensson, projektledare och kommunikatör
BOBHUNDMUSIKAL – för folk med tinnitus i hjärtat
Bob hund kan man aldrig få för mycket av.  Och de passar banne mig in var som helst. Jag har sett dem på Helsingborgsfestivalen, i Folkets hamn, flera gånger på Roskildefestivalen, i Konserthuset med Helsingborgs Symfoniorkester och givetvis på Helsingborgs rock-hak nummer ett: The Tivoli. I år var det dock första gången jag sett dom på en teaterscen. Men de passar utmärkt på musikalscenen också. BOBHUNDMUSIKAL – för folk med tinnitus i hjärtat spelades under en månads tid på Helsingborgs stadsteater och det var jäkla bra. Tiden bara rusade iväg. Jag säger som Thomas Öberg brukar summera sakernas tillstånd: FANTASTISKT!
Det här var lätt en av årets bästa musik(al)upplevelser 2021 – oavsett om det varit få arrangemang på grund av pandemi eller ej.

Paul Svensson, redaktör och copywriter
Kultursommarkortet 2021
Bättre än riktigt bra blev ännu bättre. Sommaren 2021 utökade vi Kulturkortets samarbetspartners och erbjöd nya kulturupplevelser bortom Helsingborgs gränser. Vi utökade värdet på kortet med fri entré till totalt tio olika platser i nordvästra Skåne och laddade på med ännu fler fina rabatter. Glädjen i att kunna boosta Kulturkortet i hela tre månader med det hittills mest omfattande utbudet i kortets historia är min kulturhöjdpunkt för 2021. Jag hoppas att ni uppskattade sommarens alla kulturutflykter lika mycket som jag gjorde.

Fideli Österström, projektledare och kommunikatör
Petter på Helsingborgs konserthus
Petter … inte trodde jag att vi skulle behöva vänta över ett år på att få se honom när jag köpte biljetterna sensommaren 2020. Men 27 november i år var det äntligen dags. Salongen fylldes och Petter började med att adressera tiden vi lever i och därefter, ja då var det bara show. Mellansnacket bjöd på både allvar och skratt, men mest var det med varm humor som Petter tog oss genom kvällen. Och låtarna fick publiken att lyfta hela taket, såklart.

Vilken var din kulturfavorit från det gångna året? Är det någon av dem du läst om här? Eller har du kanske något helt annat minne som du skulle vilja berätta om? Dela gärna med dig av dina egna favoriter via våra sociala kanaler. Vi finns både på Facebook och Instagram.

Ett stort tack för det gångna året och gott nytt år önskar vi på Kulturkortet. Vi ses och hörs igen i början av kulturåret 2022.

Lämna en kommentar