Vi pratar Arkivens dag med Helsingborgs museum

PS
Paul Svensson
Arkivens

Arkivens dag skapar en unik möjlighet för besökare att få en inblick i Sveriges arkivinstitutioners samlingar. Tillsammans med stadsarkivet anordnar Helsingborgs museum Arkivens dag på Kulturmagasinet lördag 9 november. Årets tema är arbete och fritid. Vi tog oss en pratstund med antikvarie Annelie Månsson Hassby om arrangemanget i sig och frågade också om det finns något i samlingarna som borde få mer uppmärksamhet.

Arbete och fritid täcker in nästan allt som ryms i vår vardag. Det har gjort det utmanande för Helsingborgs museum och arkiven att skapa ett grepp för årets Arkivens dag. På frågan hur viktig arkivens dag är för museiverksamheter och en stad som Helsingborg svarar Annelie:

– Jätteviktig, men inte bara för museiverksamheter. Vi har i år samarbete med både arkivverksamheter och ideella föreningar, som alla bär på historiskt material och samlingar. Det är bara under Arkivens dag som vi gör gemensam sak i att visa våra samlingar tillsammans i gemensamma utställningar och under ett och samma tak. För Helsingborg ger det utrymme att knyta ihop det historiska arvet med samtida företeelser, och där har vi försökt att hitta beröringspunkter utifrån årets tema kring arbete och fritid.

Annelie lägger också till:

– Det finns väldigt mycket våra samlingar kan berätta, framför allt när vi arbetar tillsammans och gör gemensam sak av utställningar och teman.

Guidade turer i samlingarna
På tal om samlingar får du som besökare möjligheten att följa med på guidade turer i tre av Helsingborgs museums magasin under Arkivens dag. Upptäck vilka kulturskatter som gömmer sig bakom dörrarna till textilmagasinet, möbelmagasinet och metallmagsinet. Det är fri entré till visningarna men biljett måste hämtas ut på plats i Kulturmagasinets reception till varje enskild visning. Magasinvisningarna har begränsat antal platser. Biljetterna släpps en timme innan visningen börjar.

Visningar i textilmagasinet med Emma Severinsson: 11.15, 12.15, 13.15 och 14.15
Visningar i möbelmagasinet: 11.30, 12.30, 13.30 och 14.30
Visningar i metallmagasinet: 12.00, 13.00 och 14.00

Annelie är själv en samlare och skrattade när vi ställde frågan om det finns någon historisk artefakt från samlingarna som hon skulle vilja ha i sitt hem.

– Att vara i magasinen gör att det kliar i fingrarna. Men nej, skämt åsido, museisamlingarna är på rätt plats. Skulle jag få välja något att ha i mitt hem som vi har något liknande i samlingarna skulle det nog vara något skånskt yllebroderi. Det i första rummet kvinnliga arbetet i det textila ses inte på med riktigt rättvisa ögon på andrahandsmarknaden, men det stora arbetet som gått in i vartenda broderi, bonad eller vävnad är värt att bevara.

Fullmatat program
Utöver magasinvisningarna innehåller programmet också mindre utställningar på dagens tema, filmvisning och släktforskning. Det blir också föredrag om näringslivs- och företagshistoria, koloniträdgårdar och om den på 1800-talet beresta kaptenhustrun Eleonora Jepson. Annelie är själv extra nöjd med det generella temat för året och hur man valt att göra utställningar och program kopplat till det.

– Vi tittar närmare på hur det är när arbetet tränger sig på fritiden och hur en gör gränsdragningen där emellan, både historiskt och i dag. Exempelvis skolan, där uppförandebetyg gavs också kopplat till hemmet, eller lärarbostäder, där lärare bodde på skolan och på något sätt var tvungna att dra gränsen. Eller hemarbete, som har både historiska rötter och en stor samtida relevans.

Annelie rekommenderar särskilt magasinvisningarna med Emma Severinsson. Emma, som till vardags är forskare och lektor på Lunds universitet inom Modevetenskap, har fokus på 1900-talets modeutveckling kopplat till samhällets utveckling.
En annan personlig programfavorit är det nya inslaget med släktforskning på plats tillsammans med Helsingborgs släktforskar- och bygdeförening.

Att det finns mycket spännande i museets samlingar går nog ingen förbi och inte heller den svåra utmaningen om vad som ska lyftas. Annelie ser gärna att all vardag som samlats in borde få mer uppmärksamhet.

– Det är så lätt att berätta de redan berättade historierna och att ta fram material på människor som det redan har skrivits om och som många gånger dessutom varit med och skrivit sin egen historia. De andra, de som jobbat i det tysta och som inte fått ta plats i offentligheten, är svårare att hitta. Där har vi föremål som kan ge ögonblicksbilder av en annan tid och ett annat liv. De berättelserna är alltid värda att lyfta, men de är svårare att hitta i samlingarna.

Komplett program på museets webbplats
helsingborgsmuseum.se kan du läsa mer om dagen och spana in dagens program. Datum och tid för Arkivens dag i Helsingborg är lördag 9 november klockan 11.00–15.00. Fri entré för alla.

Vad: Arkiven dag 2024
När: 9 november 11.00–15.00
Var: Kulturmagasinet på Fredriksdal museer och trädgårdar
Entré: fri entré

Foto: Lisa Kallos

Prenumerera på vårt nyhetsbrev