Vi tittar in i TA PLATS!

HW
Henrik Wilhelmsson

Du befinner dig i en rioplatanesisk bar. Luften är klar, trafiken avlägsen, stämningen tät. Du vänder dig mot ditt sällskap. Var är jackan? För första gången ser du henne med mantilj och med en ros vid sin barm – redo för dans. Vintern är borta. Du sitter upp i vad som först tycktes vara en enkel kommunal stol men som visar sig ha extraordinära egenskaper. I en elegant omfamning intar ni position och ni virvlar sakta iväg på en tango eller två. Dansen tar fart. Ni rör er i en jämn fyrtakt kring köplystna turister, till platser där barn flyger sin kos med ballonger och där möten i ett myller av färger görs i största hemlighet.

Ta plats! Du har kommit till en utställning för alla. Du som är synskadad, tvåbent eller sitter i rullstol kan för första gången dansa dig igenom en konstutställning utan att det skulle vara något konstigt med det. Här kan du känna konsten utan att titta. Det är vackert, det kommer till och med du som kan se att upptäcka.

När dansen har rört vid Sundet och din partners skor har börjat skava, ta en paus i installationen De finns men syns inte direkt. Prata en stund. Här finns uppslag för många samtalsämnen: Där det finns igelkottar finns inga grävlingar. Råttor är skickliga simmare och koltraster finns numera i två varianter, en i skogen och en som tagit sig an att överleva med utmaningarna i stan. Lyssna på urbana sagor om bävrar, grävlingar, kattugglor och andra djur som vi inte ser eller tänker på i vår närmaste omgivning.

När du till sist tar de rullande dansstegen förbi Visitors går tangon mot sitt oundvikliga slut. Slå dig då ner och bekanta dig med pårökta främlingar som tänds igen när de har slocknat. Låt dig inte översköljas av de leriga vågorna – är det så främlingarna känner det när livet känns svårt?

Vart barnen som flyger iväg med de enorma ballongerna tar vägen kan vi bara fantisera om. Var råttorna bor kan vi bara försöka lyssna oss till. Men alla kan riva av en tango på Dunkers just nu.

Ta plats! Vernissage torsdag kl. 17 den 17/1 och visas från fredag 18/1-3/3 på Dunkers kulturhus